Love Rasulullah.

Saturday, August 22, 2009

Esok Puasa , Hari ini mari kita Ingat Al-Quds.


Hari ini masa kita memperingati tempat kiblat pertama Umat Islam ( Palestin).Pada 21 Ogos 1969, seorang lelaki berbangsa Australia bernama Dennis Michael telah membakar Masjid Al-Aqsa. Api menyala besar dan membakar tembok dan mimbarnya yang besar (mimbar Sholehuddin). Api marak dengan dasyat sekali seolah-olah seluruh Masjidil Aqsa akan musnah ketika itu. Malah, pihak bomba juga tidak hadir menghulur bantuan. Tetapi Allah telah menyelamatkan Masjid Al-Aqsa dan melindunginya. Akhirnya api dapat dipadamkan.

Setelah itu orang-orang Yahudi membuat pengadilan pura-pura terhadap Dennis Michael. Michael mendakwa bahawa dia diutus Allah untuk melakukan pembakaran itu sesuai dengan berita dari Kitab Zakaria. Kemudian, Yahudi membebaskannya dengan mengatakan Michael gila. Maka, atas sebab itu, Michael tidak dapat dipertanggungjawabkan atas kejadian tersebut. Negeri-negeri Muslim seluruh dunia bangkit mempertahankan tempat suci mereka dan mengecam perbuatan keji terhadap Al-Aqsa. Maka sejak itu, 21 OGOS setiap tahun menjadi Hari Al-Quds Sedunia.

Sejauh mana kita sentiasa ingat tentang peristiwa ini. Sehingga sekarang bumi Palestin tidak pernah lekang di robek musuh. Saudara kita di sana tidak seperti kita di Malaysia. Mereka hampir setiap hari mendengar dentuman-dentuman yang menjadi biasa bagi mereka. Kita di malaysia masih lagi sempat untuk mendengar muzik-muzik kesukaan kita setiap hari.

Tempat yang menjadi kebanggaan umat islam dalam peristiwa isra' dan mikraj, kemudiannya pula berajaya di takluk oleh solehudin Al-ayyubi daripada musuh, namun sekarang ianya cuba di rampas semula oleh Zaionis Israel yang kejam. Di belakangnya adanya Yahudi dan kuncu-kuncunya yang sentiasa tidak pernah kenal erti diam di dalam memerangi islam dan pendokongnya.

Di saat Al-Aqsa dalam percubaan untuk di musnakkan dan di tawan oleh musuh dengan pelbagai strategi, kita melihat negara islam yang berada di sekitarnya lansung berpeluk tubuh dan hanya mampu menjadi katak didalam gelas. Takut untuk bersuara Tegas tentang Negara kiblat umat islam yang pertama ini . Bahkan ada Negaraislan juga sanggup bersekongkol dengan negara musuh yang ingin hancurkan Al-aqsa dan bumi Palestin itu sendiri.

Ayuhla , wahai saudara ku sekelian, paling penting sekarang ini , kita melihat, Al-aqsa cuba untuk di jajah. Saya sudah bosan seruan semua untuk bertakbir kuat-kuat, laung slogan Hancur-hancur , itu ini dan sebagainya. Tetapi saya ingin berpesan , jangan biarkan diri kita ini terjajah dan di jajah. Cukup Islam dan Allah dalam diri kita. Jika diri kita masih lagi di belenggu penjajaan musuh dan dunia ini, susahlah kita untuk memperolehi kemenagan. Binalah negara islam dalam diri kita, baru kita dapat mewujudkan sebuah negara yang mendaulatkan islam di muka bumi ini .

Selamat menyambut Hari Al-Quds sedunia - sekadar pandangan.


 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger