Love Rasulullah.

Thursday, June 24, 2010

Jika ada "penyakit" jangan dirahsiakan, Rakyat sayangkan Malaysia.


Malaysia sebuah negara yang aman.

Yang pastinya semua orang bersetuju dengan perkara ini tidak terkecuali siapa pun. Malaysia tidak seperti negara lain yang seringkali berdepan dengan rusuhan, pengeboman, pergaduhan , pertumpahan darah dan sebagainya . Malaysia ada acuan dan gaya tersendiri.

Malaysia aman daripada semua ini secara pandangan mata kasarnya . Namun di dalamnya sahaja belum tahu apa yang rosaknya malaysia ini .

Saya suka berkongsi analogi seorang lelaki berumur 30-4o tahun dan ke atas. Nampak badannya tegap sahaja ,sihat, makan nampak berselera dan laju sahaja. Tetapi apabila membuat medical check up di Hospital rupa-rupanya dalam tu ada sakit jantung, paru-paru berair, buah pinggang rosak, kencing manis...dan apabila sampai satu masa hanya mendengar berita yang dia sudah mati. Siapa pun tak tahu bahawa dia ada penyakit tersebut.

Malaysia penuh dengan "penyakit" yang dirahsiakan ini . betul atau tidak?

Bermula daripada kepimpinan negara sehinggalah kepada rakyat biasa. "Penyakit" ini menyerang dalam segenap ruang negara seperti politik, sosial, ekonomi, pentadbiran, hiburan, keselamatan ,pendidikan dan agama.

Sudah tentu Malaysia ini adalah tubuh badan pemiliknya adalah Pemimpin negara ( PM sampai pak-pak menteri) dan yang sama waktu dengannya. Apabila ditanya sahaja kepada mereka mengenai beberapa petanda penyakit yang berlaku seperti C4 & altantuya, Jet engine hilang, Kapal Selam Scorphine yang asyik timbul dan tak mahu tenggelam-tenggelam, lesen lulus judi, Kes buang bayi (anak luar nikah,) kes bunuh, ragut, penagih dadah, mat & minah rempit, dan bermacam-macam lagi. Ini belum lagi disentuh penyakit yang menyerang jantung (dasar) Malaysia.

Mereka terus menerus bersilat dalam menjawab pertanyaan sesiapa sahaja mengenai hal tersebut agar penyakit yang Negara hadapi tidak diketahui oleh orang lain. Mereka terus berahsia , menafikan , namun begitu, ramai doktor yang tidak bergaji , yang berasa kasihan tampil membantu dalam mendedahkan penyakit Negara ini .

Bila penyakit ini terdedah sedikit demi sedikit, baru semua orang terbuka mata . Tapi masih lagi ragu-ragu kesahihanya sebab tuan punya negara Malaysia ini tetap menafikannya.

Paling menarik mereka terus menyusun langkah untuk bersilat daripada orang lain yang asyik mahu menghidu dan bertanyakan penyakit yang menyerang Malaysia ini , mereka cuba mengubah topik tumpuan .

Malaysia ada pengganas , Jemaah Islamiah (JI) sedang bermaharajalela di IPTA, merekruit pelajar dan pensyarah, mereka merancang mahu meletupkan kuil batu caves di gombak dan yinyin di Penang.

Adakah berjaya strategi ini ?

Nampak macam sukar, strategi ataupun penawar yang sudah digunakan ini tetap sama seperti sebelum-sebelum ini . Bahkan Doktor yang memberi ubat penawar ini juga doktor yang sama. Nampak gaya barangkali gagal juga rasanya.

Mengapa mereka mahu berahsia ?

Adakah takut?
Adakah tidak mahu orang lain risau?
Adakah malu bila orang tahu banyak sangat penyakit yang ada? atau sebab apakah ?

Meraka pemimpin rakyat, dipilih rakyat, jadi biar rakyat turut sama membantu sekiranya pemimpin ada masalah .

Yang pastinya ramai mereka yang sayangkan pimpinan negara ini, terus menerus bergiat menasihati, dan mendedahkan penyakit yang berlaku. Mereka tidak mahu pimpinan negara mati begitu sahaja dengan meninggalkan penyakit yang bertimbun-timbun ini .

Sekurang-kurangnya masa yang ada ini sebelum 2012 ini , Proses penyembuhan perlu dilakukan. Pemimpin negara perlu berlapang dada, dan mendengar nasihat orang lain yang sangat sayangkan mereka. Terima ubat penawar yang baik dan terkini daripada mereka.

Jika perlu, pemimpin negara sekarang mungkin perlu berehat dan memberi peluang kepada orang lain yang masih segar dan mampu mengantikan tempat mereka dengan lebih bertenaga dan maju dalam menganti sebuah negara yang baru bertemakan perubahan dan Malaysia baru.

Tidak perlu risau , jasa mereka tetap akan dikenang dalam sejarah. Biarpun berpenyakit , tapi jika ego direndahkan, menerima teguran dan nasihat rakyat yang sayangkan mereka dengan hati terbuka, Insyaallah mereka tetap dijulang sebagai pemimpin yang juga banyak berkorban untuk negara, agama dan bangsa.

Renungkanlah " mencegah lebih baik daripada merawat ".

Sekadar berkongsi
Tidak paksa untuk mempersetujui :)

Jerman, Ghana mara ke pusingan kedua, bertemu England


JOHANNESBURG, 24 Jun — Jerman menewaskan Ghana 1-0 dalam perlawanan terakhir Kumpulan D untuk menempah tempat ke pusingan kedua Piala Dunia 2010 dan akan bertemu England di peringkat kalah mati tersebut.

Ghana walaupun tewas turut mara mengiringi Jerman, berikutan Serbia gagal mencatat sekurang-kurangnya keputusan seri selepas tewas kepada Australia 1-2 dalam perlawanan yang diadakan serentak. – AP


Rahsia Cap Jari.

Bentuk pola mampu dedahkan personaliti, potensi individu

CAP jari selama ini hanya digunakan sebagai asas pengenalan diri, sistem keselamatan sama ada untuk keperluan forensik ataupun mengenalpasti identiti penjenayah.Namun tidak ramai yang ketahui cap jari itu mampu mendedahkan rahsia sebenar diri individu termasuk personaliti dan potensi dirinya. Ini hasil teknologi analisis imbasan cap jari yang boleh menyerlahkan bakat semula jadi insani hasil bawaan genetik. Malah cap jari itu disifatkan pakar umpama berlian yang hanya menanti masa untuk dicanai bagi merungkai rahsia diri seseorang. Jika bakat adalah kemampuan diwarisi dalam diri seseorang yang dibawa sejak lahir dan berkaitan struktur otak, analisis cap jari adalah sistem mengenali potensi genetik seseorang berdasarkan sains dermatoglifik - ilmu yang mempelajari pola cap jari termasuk hujung luar derma kulit jari, telapak tangan dan tapak kaki yang sudah wujud selama lebih 200 tahun dalam sejarahnya.

Kebarangkalian memiliki cap jari sama pula disifatkan amat mustahil iaitu pada nisbah 1 setiap 64 juta atau hampir mustahil walaupun pada anak kembar. Ini kerana ia mula terbentuk sejak embrio berusia 13 minggu dalam kandungan ibu, lengkap pada usia 24 minggu dan terus berkembang seiring perkembangan sel otak.

Dermatoglifik pula adalah tiga pola dasar rupa bentuk cap jari iaitu arches atau lengkungan, simpulan (loops) dan lingkaran (whorls) atau gabungan ketiga-tiganya. Analisis cap jari ini menjadi antara khidmat yang disediakan syarikat perundingan, Airborne Discovery Sdn Bhd yang berpejabat di Shah Alam, Selangor.
Pengurusnya, Hanizah Ujang, berkata cap jari adalah bahagian tubuh yang bersifat kekal dan tidak pernah berubah.
“Cap jari adalah unik dan tersendiri bagi setiap individu dan mampu menggambarkan watak terperinci setiap orang. Memandangkan pertumbuhan cap jari bermula bagi embrio berusia 13 minggu dan perkembangannya pula seiring pertumbuhan otak. Pembentukan pola garis cap jari menggambarkan cara kerja dan fungsi bahagian otak,” katanya.

Namun, tegas Hanizah, tujuan dan manfaat analisis cap jari adalah untuk mengetahui potensi bakat, kecerdasan, watak dan motivasi individu dan tiada kena mengena dengan perbuatan meramal masa depan seperti menilik nasib berasaskan tapak tangan (Palmistry) dan sebagainya.

“Kaedah ini boleh dijadikan sumber rujukan berdasarkan potensi genetik untuk menentukan kejayaan masa depan, bukan untuk mengetahui masa depan. Memandangkan analisa dibuat melalui teori dan metodologi ilmiah dan proses perhitungan logik maka laporan adalah tepat berdasarkan data statistik dan biometrik.

“Masyarakat kini tidak lagi meletakkan kepentingan akademik sebagai kayu pengukur kejayaan dalam hidup secara seratus peratus, potensi bakat juga dilihat dan dinilai dalam diri seseorang kerana sebagai manusia kita dilahirkan unik. Ada kalanya kelebihan orang lain adalah kekurangan pada kita dan di situlah cabaran untuk kita memperbaiki diri,” katanya.

Bagi anak ‘auditory’ (gemar belajar dengan iringan suara, muzik dan bahasa) misalnya perlukan pendekatan berbeza berbanding anak kinestetik (menyukai pembelajaran dengan gerakan, pancaindera dan praktikal) dan visual (menyukai pembelajaran dengan gambar, grafik, foto dan tampilan). Begitu juga kedudukan mereka dalam kelas dan cara untuk berkomunikasi dengannya atau kalangan majikan, pekerja, pelajar, ibu, bapa dan individu lain.

Menurut Hanizah, teknologi analisis cap jari mula dipelopori lebih 25 tahun lalu di Amerika Syarikat (AS) terutama bahagian forensik Agensi Perisikan Pusat (CIA). Hanya selepas dua tahun kaedah ini tersebar di Singapura dan Indonesia barulah ia sampai ke sini.

Katanya, sejak mula beroperasi lebih dua tahun lalu, syarikat Airborne Discovery sudah mempunyai 5,000 pangkalan data sampel cap jari. Kaedah ini bukan saja banyak memberi manfaat kepada ibu bapa dan anak-anak sebagai panduan memilih jurusan yang sesuai berdasarkan potensi diri, mengesan gaya pembelajaran yang sesuai dan efektif malah berupaya merancang masa depan dan kerjaya yang sesuai dengan bakat.

“Kaedah analisis ini besar manfaatnya kepada pembangunan sosio-ekonomi negara terutama kalangan perunding motivasi dalam membina sahsiah diri, majikan, ketua jabatan, guru-guru khidmat bimbingan dan kaunseling, penghuni pusat pemulihan akhlak serta pesalah juvana, golongan berkerjaya malah pasangan yang bakal melangkah ke alam perkahwinan.”

Bagi menjaga sensitiviti pelanggan yang majoriti beragama Islam, kaedah ini mempunyai panel syariah sendiri iaitu Penasihat dakwah untuk Kerajaan Negeri Selangor, Dr Azahar Yaakob yang juga Pensyarah Pengajian Islam UTM dan diiktiraf Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM).

“Kami juga menitikberatkan soal keselamatan data yang tersimpan dalam pangkalan datanya. Menjadi amalan penganalisis untuk memusnahkan imej sampel cap jari mengikut tempoh yang sudah ditetapkan iaitu satu hingga tiga bulan,” katanya

8 perkara asas analisis cap jari

“Sejak kecil hingga berkahwin dan beranak pinak, satu soalan yang masih sukar untuk dijawab hingga kini ialah adakah salasilah dalam keluarga yang berkahwin dengan orang asing? Adakah saya berdarah campur?” kata Zenora Ibrahim, 35, salah seorang pelanggan Airborne Discovery Sdn Bhd.
Pelbagai soalan timbul kerana pertama mungkin rupa paras, nama selain perwatakannya yang ceria, mesra dan mudah untuk didekati.

“Hidup tanpa kepastian memang cukup menyeksakan, dan maklumat mengenai salasilah keluarga menjadi semakin sukar kerana perpisahan dan juga kematian, jadi saya hilang punca dan tiada sumber untuk merujuk hal berkaitan keturunan dan darah,” kata Eksekutif Perhubungan Awam di sebuah firma swasta di ibu negara.

Mengetahui mengenai kaedah yang diperkenalkan AD selepas terlihat pameran mereka di sebuah pusat membeli belah. Selepas membuat temujanji semua persoalan semakin jelas.

“Analisis itu ternyata satu kejutan buat saya, berdasarkan rupa bentuk atau pola cap jari jenis lengkungan (arches), saya memang sah berdarah kacukan. Apapun, salasilah keturunan dan bangsa masih lagi satu misteri namun apa yang pasti arwah moyang saya adalah seorang guru taranum begitu juga ibu yang berbakat mengaji dengan baik manakala ayah yang berkebolehan bermain muzik.”

Hasil analisis itu juga menjelaskan ibu kepada tiga orang anak ini punya kecenderungan yang besar terhadap muzik. Laporan itu turut mendedahkan tabiat Zenora sewaktu menuntut yang tidak boleh belajar tanpa mendengar muzik. Ternyata Zenora jatuh dalam kategori pelajar auditory iaitu lebih menyukai pembelajaran dengan suara, muzik dan bahasa.

Laporan itu turut menggambarkan bahawa otak kanan Zenora yang mewakili kreativiti, warna, seni, visual, intuisi, idea, khayalan, muzik, bentuk dan ruang lebih dominan berbanding otak kiri, yang begitu cenderung terhadap sesuatu yang artistik.

Apa yang sebenarnya berlaku adalah, perisian khas analisis imbasan cap jari akan memproses dan menilai lapan subjek atau perkara menerusi data yang diperoleh iaitu Ujian otak kanan otak kiri; Ujian potensi kompetensi multiple intelligence; Ujian pengambilan/penempatan pekerja; Ujian gaya belajar; Ujian kepekaan belajar; ujian keperibadian; Alternatif kerjaya dan Cadangan gaya kerja.

Laporan analisis oleh penganalisis yang siap akan dicetak dan dibukukan dalam Buku Bakat. Menerusi laporan analisis ini penganalisis akan berbincang dengan pelanggan mengenai maksud, interpretasi dan cadangan-cadangan untuk dijadikan panduan dalam merancang kejayaan dan masa depan pelanggan di mana proses ini hanya mengambil masa kurang dari 30 minit.

Laporan analisis ini juga membolehkan penganalisa mengesan Kecerdasan secara majmuk (multiple intelligence) supaya pelanggan lebih fokus dan terarah pada bidang tugas yang paling sesuai dengan potensi dan bakatnya.

INFO: Proses cap jari
  • Sampel cap jari peserta diambil (sepuluh jari satu persatu)
  • Sistem komputer mengumpulkan dan menganalisa data cap jari
  • Perisian khas akan menganalisa data cap jari berdasarkan ilmu Neuroscience dan Dermatoglifik
  • Fungsi kerja otak dipetakan
  • Laporan Hasil Analisa Potensi Bakat dan proses rundingan.

  • Sumber : Berita Harian .
     

    Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger