Love Rasulullah.

Saturday, November 20, 2010

HAB gugur Kandungan ada di Thailand....Janin dari Malaysia ada??

Polis Thailand semalam menemui lebih 2,000 janin dalam bungkusan plastik yang digugurkan secara haram di sebuah rumah mayat di sebuah kuil Buddha di Phya Krai, Bangkok.

Dua orang penjaga kuil mengaku menyembunyikan janin-janin itu di dalam tiga tempat simpanan yang berasingan. Kedua-dua penjaga itu mendedahkan, satu rangkaian klinik pengguguran telah mengupah mereka untuk menyimpan janin tersebut.

janin itu telah disimpan selama lebih setahun.

Kementerian Kesihatan menganggarkan daripada satu juta kehamilan, 80,000 bayi digugurkan secara haram.

Adakah ada juga Janin dari Malaysia??

berita penuh kat sini

sekadar berkongsi..

Tarikh Aidil Adha & wukuf Arab Saud -M'sia. , Bukan Isu besar.?

Baru -baru ini, Ahli Parlimen Kubang Kerian , YB Solahuddin Ayub mengusulkan dalam parlimen tentang isu tarikh Aidil Adha yang berbeza dua hari dengan tarikh dan masa wukuf di Arab Saudi.

Saya bersetuju dengan kenyataan YB solahuddin Ayub, Isu ini "sangat pelik, menimbulkan banyak keraguan, kekeliruan dan masalah kepada umat Islam di negara ini".

Saya sendiri, bertengkar dalam rumah dengan kawan . Yang ambil jurusan Falak, memberi hujah mengikut kepakaran dia, yang ambil Siasah Syariyyah , cadang suruh tukar kerajaan , kos ekonomi dengan pandangan dia, dan macam. Masing-masing keliru.

Namun hari ini, walaupun agak lambat jawapan balas daripada JAKIM, mereka telah memberi respon tentang Isu ini. Dan cukuplah tidak perlu di panjang-panjangkan lagi. (baca sini , dan Sini,)

Setalah di analisa, Isu ini pada saya,tidak perlu di perbesarkan. Ianya Bergantung kepada pemimpin dalam negara.Isunya hanya berbeza cara menentukan tarikh . Ternyata setelah membaca penerangan daripada JAKIM , Malaysia masih lagi mengamalkan menthod yang tidak salah di sisi Islam. Begitu juga negara yang seangakatan denganya , Brunei, Singapura, Indonesia (MABIMS).

Tindakan YB mengusulkan dalam parlimen bagi saya juga satu tindakan yang wajar, untuk mendapatkan penerangan yang jelas tentang isu ini, daripada terus bermain dengan tanda tanya oleh rakyat M'sia di luar sana. Tetapi jika YB ada agenda Politik tertentu, terpulang kepada dia.

Sekadar Berkongsi. 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger