Love Rasulullah.

Sunday, July 26, 2009

Kematian TEOH.

Silent outrage at Teoh's funeral from Indrani Kopal on Vimeo.Apa kita rasa bila tengok video ni . Saya tak suruh anda tengok video ni tentang apa. Tapi cuba hayati . Adakah kita mengikuti isu pembunuhan misteri TEOH BECK HONG ni??

Kematiannya sangat di ragui . Ramai yang mula membuat pelbagai spekulasi tentang kematiannya. Ulasan malaysia today begitu menghayati dan membayangkan diri penulis pada waktu kejadian. Mungkin anda boleh buka banyak lagi laman-laman blog sampah yang mengulas tentang isu ini. Mana satu betul , fikirlah sendiri.

Cuba kita selami isu ini dengan rasa hati nurani . Dia bukan siapa pun , bekas mahasiswa juga, baru 28 tahun .Sama macam kita. muda lagi , Tapi dia di bunuh dalam keadaan yang meragukan. Tiada siapa yang tahu siapa pembunuhnya. Kematianya yang di temui mati di tingkat lima Plaza Masalam selepas di soal siasat tentang aduan salahguna peruntukan DUN selangor.

Desakan demi desakan oleh rakyat untuk kes ini di siasat segera melalui suruhanjaya bebas memang wajar kerana saya khuatir jika penyiasatan kes ini di campuri "hantu raya" pasti akan jadi lebih dramatik. Tengok saja kes pembunuhan Al tantuya, sekarang dah senyap.

Inkues yang di nyatakan peguam Negara Abdul Ghani Patail , ayat politik semata-semata. Hairan juga saya, kenapa payah sangat Kerajaan Malaysia nak wujudkan suruhanjaya siasatan diraja untuk siasat. Kalau kes Anwar Ibrahim dahulu di gunakan suruhajaya ini kenapa kes ini tidak pula? adakah semata-mata sebab kes ini bersabitan dengan pembunuhan lalu tidak relevan menggunakan Suruhanjaya ini dan di gantikan dengan Inkues. Mungkin la bagi orang undang-undang paham tentang ini. tu pun belum tentu, Tapi kalau Tuan Gani Patail yang bagitau, susah saya nak percaya. Siapa yang tak kenal dengan dia.

Saya rasa kita tak boleh duduk diam. Isunya sekarang bukan setakat dia sudah mati. Tapi kita nak tau kenapa dia di bunuh? siapa bunuh dia?. Kematiannya satu bentuk kezaliman politik yang kotor. Pasti dan Pasti , ada makhluk yang merancang pembunuhan ini. Tanggujawab sekarang adalah kepada PM dan kerajaan sekarang. Jika mereka juga berdiam diri , jangan marah jika rakyat bangkit. Jangan hanya retorik dengan kata-kata manis. Di saat kematian BHT siapa di kalangan Menteri yang turun merasai suasana sedih.

Rakyat malaysia termasukla mahasiswa, jangan kita penting diri. BHT juga manusia. Sama seperti kita. Mungkin fahaman agama berbeza. TEtapi dia di bunuh dengan zalim , dan kita mahu pembunuhannnya di siasat sehingga ke akar umbi. Bayangkan yang mati seperti itu adalah darah daging kita, bagaimana kita rasa?? lepas tu tak ada orang nak sama-sama rasa simpati pada kita , apa kita rasa??-sekadar pandangan.


PASANGAN


Bila kita hanya fikir benda besar , kadang-kadang kita rasa kitalah yang terhebat. Tapi sebenarnya , kita terlupa ada benda kecil yang kadang-kadang kita terlepas pandang.

Kita hanya fikir macam mana bentuk sebuah kereta , kemudian jenama apa, seterusnya nak pasarkan untuk tinggikan jualan kereta tersebut. Kelajuannya kita mesti nak yang setaraf F1 kalau boleh. Tetapi kadang-kadang kita terlepas pandang pasang wayar, bateri, skru pasang atau tak.

Adakah otak kita hanya terbahagi kepada pecahan macma ini saja. Kalau asyik fikir besar ja, sampai ke sudah besar,, lansung tak boleh nak fikir benda yang kecil.

Pendek kata, benda besar ni adalah asas (POKOK) manakala kecil ni pengkhususan (CABANG).

Dalam senario organisasi seringkali berlaku sentimen lelaki asyik fikir benda besar, perempuan suka fikir benda kecil. Jadi siapa salah dan siapa yang betul dalam hal ni ?? Benarkan perempuan ni otaknya sempit dan tak boleh fikir benda besar. Dan lelaki ni otaknya briliant sebab mampu gagaskan benda besar dan boom!!

Saya rasa dalam hal ini kedua-dua salah. Yang betul otak kita perlu ada kedua-duanya sekali. Walaupun kajian mengatakan secara lazimnya memang lelaki suka fikir benda yang besar dan penting, perempuan pula suka bincang benda yang kecil dan remeh temeh. Di sebabkan itu , golongan adam ni rasa "bengang " ja dengan pandangan yang remeh dari kaum hawa yang merugikan masa dalam berbincang. Dan Hawa pula , rasa "bengong" untuk paham gagasan yang besar.

Saya optimis , lelaki dan perempuan adalah sebaik-baik kejadian. Ini secara umum. Secara khususnya, perbezaan antara kedua-duanya nampak jelas, dari aspek, sifat, fizikal, pergaulan, dan sebagainya. Tapi saya tidak nafikan Hati dan Otak Allah bagi sama rata.

Kalau perempuan ni nafsunya 9 dan akalnya 1, berbeza dengan lelaki yang nafsunya 1 akalnya 9, bukan bermaksud perempuan tu jahat, lelaki pula baik dan hebat.

Ramai ja, puak lelaki ni yang lebih teruk dari perempuan yang tidak berjaya mengawal nafsu , walaupun hanya 1 berbanding perempuan.

Jadi , semuanya berbalik kepada 2 element tadi. Jika kedua-duanya di bentuk dengan baik. Semua akan jadi hebat. Otak perlu di bajai dengan percambahan ilmu yang mengasak akal kita untuk berfungsi dengan pantas dan hebat. Manakala HATI perlu di sirami dengan roh ketuhanan yang menghubungkan diri dengan ALLAH agar menjadi hambanya yang bertakwa.

Jika elemnt ini sihat pada lelaki dan perempuan, nescaya tidak timbul soal siapa lebih dan siapa kurang. Lelaki tidak rasa perempuan lemah sebab dia paham kenapa mereka begitu. Serupa juga denga perempuan.

Tapi realiti sekarang yang banyak saya tengok antara dua gender ini , sangat meminimumkan penggunaan otak dan suka memanjakan hati . sebab itu tingkah laku kita sarat dengan "ilnannur ilazzulumat" bukannya proses pembersihan dari " zulumat ila annur".

Matlamat hidup adalah redho Allah.,hidup ini perlu saling lengkap melengkapi antara satu sama lain. Bukan suka mempersoal, tunjuk belang ,memperlekehkan lepas tu bawa diri. Fikir ini ja, Aku ni sapa?, apa aku buat untuk agama ini ? apa aku buat untuk umat islam?? dah cukup? dan cukup? dah cukup? atau aku hanya terus bermain dengan keegoan , besar kepala, opurtunis, kepura-puraan, emosi kerisauan , dan di timpa pertimbangan bodoh yang melampau hingga akhirnnya memakan diri dan orang lain.

Ketahuilah, lelaki pasanganya perempuan, kecil pasangannya besar dan hati pasangannya akal. Semuanya ada pasangan masing-masing. Jadi serasikan kedua-duanya akan lahir momentum yang kuat.- ntah pape sekadar pandangan. 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger