Love Rasulullah.

Wednesday, February 10, 2010

Demokrasi, Liwat dan bla...bla.... apa Nak Jadi!

Lama juga tak menulis dalam blog ni . Kalau ada pun hasil copy n Paste dari laman berita nasional yang memuatkan berita-berita sensasi sepanjang PRK.

Alasan jadi macam ni sebab sibuk n tak sempat nak berkarya dengan fokus sejak dua menjak ini. Bertembung dengan PRK, dan sebaginya menyebabkan aku terpaksa untuk mengoptimumkan fokus ke sana daripada sibuk-sibukan diri bertenggek depan komputer sampai ke sudah.

Sekarang, rasa lega sikit, sudah mula nak mengumpulkan tenaga, untuk gerakan seterusnya. Diam bukan bermakna berhenti dari terus bergerak. Diam ada makna!.

Kejam, sedih, menyampah setelah aku melalui fasa-fasa perubahan semasa samada di Kampus mahupun nasional.

Di Kampus telah menyajikan suasana demokrasi yang terjajah oleh kepentingan pihak-pihak tertentu. Mahasiswa secara seriusnya menuntut dan mengasak untuk mengubah dan menerima pandangan mereka , telah dipandang enteng terus. NC, HEP dan juak-juak UMNO di kampus masih bermaharajalela mahu menjaga nama mereka dan memadamkan api roh pejuangan mahasiswa di kampus dan massa.

Semalam MPP berbincang untuk menubuhkan kabinet, tapi malangnya, mereka yang undinya sangat sedikit samada ada diperingkat UMUM mahupun Fakulti, diangkat menjadi pimpinan utama mahasiswa di UM. Sedangkan , mereka yang diberi mandat oleh ribuan mahaiswa diHijack begitu sahaja.

Bagaimana rasanya, jika direnungkan pada hadis Nabi yang mafhumnya mengatakan sekiranya pimpinan itu naik disebabkan usahanya yang gila kuasa, maka kelak tidak ada orang yang akan bersama serta membantunya dan begitulah sebaliknya. Jadi dalam konteks di UM, mereka yang diundi mendapat mandat dari mahasiswa untuk memimpin mereka, sewajarnya, pemimpin yang banyak diberi mandat itulah seharusnya dilantik bukan seperti yang berlaku.

Di nasional, jijik melihat ulasan berkenaan SODOMY Anwar Ibrahim. Si Saiful sangat berani 'memalukan' dirinya dengan kenyataan yang menjijikan. Kalau ye pun, tak payah publish sampai ke dalam media perkara yang menjatuhkan AIB sendiri dan Orang lain ....ok ingat tak ayat dalam perbicaraan kes ni .....CAN I F**** U TODAY...bahkan dalam ruangan FB penuh dengan ungakapan yang tidak mencerminkan tamadun Malaysia dan umat Islam itu sendiri yang penuh etikanya..

Semalam , Nizar Jamaluddin MB perak yang digulingkan secara kejam telah kalah di mahkamah pengadilan manusia yang dangkal penghujahannya. Menarik ulasan media yang begitu membela Dato Zamri Kader sehingga melambung-lambung mencerminkan imejnya seperti DEWA! , manakala Dato Nizar, diperkecilkan bahkan dimalukan dengan potongan gambar dan petikan kenyataannya yang sengaja diulas menjadi lebih kontroversi. Senang cerita, pakat-pakat buka utusan, dan berita harian, akbar rakyat yang "bebas".

Apapun, cukupkah bebas di mahkamah dunia, Di mahkamah akhirat kelak macam mana??

Banyak lagi nak tulis, tapi tak tau point apa nak highlight kat sini. Sebab serabut tengok keadaan semasa. Bila fikir-fikir balik, memang kita semua tak boleh duduk diam. Kena fikir sesuatu dan buat tindakan. Tak kira la dia tu sapa, pimpinan ka, orang bawah ka, hebat akademik ka, atau apa-apa saja, memang tak boleh duduk berpeluk tubuh, buat bodoh macam tak nampak ada masalah.

Menyusul seterusnya!!!!...

 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger