Love Rasulullah.

Thursday, May 20, 2010

ISU Poligami , JAG menjadi HERO!.


MP Kinabatangan, kini kembali popular setelah isu POLIGAMI belaiu memperisterikan pelakon popular tanpa mendapat kebenaran mahkamah Syariah.

Beliau akhkirnya dijatuhkan hukuman sebanyak sebulan penjara dan dikenakan sebanyak RM 1000 dan penjara 6 bulan sekiranya gagal menjelaskan jumlah berkenaan. Manakala Zizie pula dikenakan hukuman denda sebanyak RM 1000 ringgit sahaja.

Namun pada semalam , Mahkamah Syariat Gombak Timur pula menangguhkan hukuman yang telah dikenakan.

Dahulu dalam Kes Minum Arak , melibatkan kerelaan seorang ibu bernama Kartika untuk di kenakan hukum sebat . Kes tersebut ditangguh dan ditangguh hukuman sebat dan akhirnya hukum yang asalnya perlu disebat kerana meminum arak jika mengikut Undang-undang Islam yang sebenar, tiba-tiba digantikan dengan Khidmat Masyarakat !

Sebenarnya, mudah sungguh hukuman di Malaysia ini berubah -berubah.

Itu pun jika Hukuman berlaku kepada Orang-orang kenamaan seperti Ahli Politik parti pemerintah, dan sesiapa sahaja yang mempunyai pengaruh yang kuat sehingga boleh membatalkan undang -undang yang sedia ada .

Berbalik kepada Isu Poligami ini , aku tidak risau apa hukuman yang MP Kinabatangan kena .Cukuplah sehari dua ni basi la cerita ni . MP kinabatangan pun dengan slumber sahaja berdepan dengan isu ini.

Dahulu , dalam Isu video Lucah Bekas Pengerusi MCA , telah mencetuskan suasana tanggapan yang negatif terhadap beliau sehingga menyebabkan reputasi beliau hampir jatuh. Namun akhirnya , beliau tetap diangkat menjadi Pengerusi sekali lagi dalam AGM MCA baru-baru ini .

Tetapi di sebalik Isu ini , aku dapat melihat munculnya "lembaga" yang kononya hero dalam memperjuangkan hak dan kesaramataan antara jantina (JAG). Dalam masa yang sama , ada suara lantang Bekas MP lembah pantai yang hebat mengkritik rakan seperjuangannya dalam Parti , MP Kinabatangan tersebut.

Desakan lembaga ini , menjadi-jadi . Sehingga mahu PM memecat MP kinabatangan ini . Wah , Siapa PM nak pecat MP yang telah banyak menyumbangkan jasa dalam " menghiburkan dalam siri-siri perbahasan di parlimen" ?.

Cuma anggapan aku, di sebalik isu dan isu -isu lain khususnya mengenai hak-hak wanita seolah-olah Lembaga ini mahu menempa nama dalam mencorak lanskap politik tanah air dan menanamkan bentuk-bentuk serangan pemikiran khusunya kepada wanita-wanita agar benci kepada konsep keadilan dalam Islam mengenai wanita seperti Poligami ini .

Tahniah JAG dan SIS !

sekadar pandangan
Tidak paksa untuk mempersetujui
Mg Allah permudahkan urusan kita semua .
 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger