Love Rasulullah.

Wednesday, January 13, 2010

MiSi-10, Pro-Mahasiswa Kemukakan tuntutan.


Kumpulan Pro-Mahasiswa melibatkan 14 universiti awam melancarkan MiSi-10 — sasaran menawan kampus dalam pilihan raya Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) yang berlangsung bulan ini sambil menggesa pengurusan universiti agar mengadakan pilihan raya yang bebas dan adil.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini, kumpulan itu mahu pilihan raya telus dan seimbang diadakan untuk memilih kepimpinan yang berwibawa, berintegriti serta akauntabiliti bagi membela nasib mahasiswa.

Sebahagian besar universiti awam tempatan akan mengadakan pemilihan MPP secara berperingkat-peringkat mulai bulan ini bagi semestar pengajian 2009/2010 — pendekatan yang digunakan sejak sesi pengajian lalu.

Empat belas universiti yang diwakili kumpulan Pro-Mahasiswa itu setakat ini ialah Universiti Malaya, Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Islam Antarabangsa, Universiti Putra Malaysia, Universiti Tenaga Malaysia, Universiti Industri Selangor, Universiti Sains Malaysia, Universiti Malaysia Pahang, Universiti Sains Islam Malaysia, Universiti Perguruan Sultan Idris, Universiti Tun Hussein Onn, Universiti Malaysia Terengganu dan Universiti Utara Malaysia.

Bagaimanapun pilihan raya kampus Universiti Utara Malaysia sudah pun berlangsung semester lalu dan dikuasai oleh kumpulan Pro-Aspirasi Mahasiswa.

Universiti Islam Antarabangsa dan Universiti Malaysia Terengganu sudah membubarkan MPP. Proses pencalonan bagi MPP Universiti Malaysia Terengganu telah berlangsung minggu lalu.

Pada sesi pengajian lalu kumpulan Pro-Mahasiswa hanya menguasai dua universiti, bakinya oleh Pro-Aspirasi.

MiSi-10 merupakan gabungan barisan yang diketuai oleh Pro-Mahasiswa berganding bahu bersama badan mahasiswa yang lain iaitu Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Gabungan Mahasiswa Islam Malaysia (Gamis), Pergerakan Pemuda dan Pelajar Demokratik (Dema), Kesatuan Aktivis Mahasiswa Independen (Kami), Skrikandi Gerakan Muslimat Muda (SIGMA) dan Gabungan Mahasiswa Bantah E-voting (Bantah).

Kumpulan itu juga menuntut agar pengurusan universiti membenarkan kehadiran ejen pemantauan dari luar sepanjang pemilihan kampus diadakan.

Ketika dihubungi wakil sekretariat SMM Hilman Idham berkata, pilihan raya kampus yang semakin hampir adalah perkara yang sangat signifikan untuk mahasiswa melibatkan diri dalam memastikan pengaruh mahasiswa masih lagi bertaring pada pandangan massa.

“MiSi-10 merupakan isyarat awal menunjukan bahawa keseriusan kami di peringkat mahasiswa untuk memastikan pilihan raya kampus dijalankan dalam ruang padang yang adil demi melahirkan kepimpinan mahasiswa yang berkualiti,” katanya.

Isu-isu yang akan diketengahkan oleh pihaknya ialah kes lapan mahasiswa UM disabitkan di bawah Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) ekoran tindakan mereka menjemput ahli politik untuk merasmikan program mahasiswa, pelaksanaan sistem e-undi, kes conteng “Rosmah puaka” di Dewan Kuliah Utama Akademi Pengajian Islam UM dan tuduhan berkaitan ke atas lima mahasiswa dan penafian hak calon peringkat umum di Universiti Malaysia Terengganu, mahasiswa UKM difitnah pro-Israel.

“MiSi-10 melihat bahawa isu-isu ini telah mencalarkan imej dan fungsi sebuah universiti yang seharusnya disuburkan dengan budaya dan suasana demokrasi yang memberikan keselesaan kepada mahasiswa untuk beridealisme dan melaksanakan aktiviti kemahasiswaan mereka sendiri,” katanya.

Sehubungan itu, MiSi-10 juga mengemukakan empat tuntutan iaitu mnyediakan ruang demokrasi yang bebas dan adil di semua kampus, mengembalikan autonomi kampus khususnya hak mahasiswa berhimpun, bersuara dan berpersatuan dan kebebasan akademik, pelaksanaan sistem e-undi dimansuhkan serta menjaga keselamatan calon dan mahasiswa dalam proses pilihan raya.

Hilman memberitahu pihaknya akan menyerahkan memorandum tuntutan itu kepada Kementerian Pengajian Tinggi Jumaat ini.

5 siswa dizalimi , sambung bicara jun ini.

Sumber: harakah daily.

Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini menangguhkan perbicaraan berhubung kes menconteng "bini puaka" dan "pembunuh Altantuya" oleh tiga pelajar Universiti Malaya kepada 14 hingga 18 Jun hadapan.

Penangguhan itu dibuat hakim Rozana Ali Yusoff dalam kamar siang tadi.

Menurut wakil Majlis Perwakilan Mahasiswa UniversitI Malaya (MPMUM), Mohd Aizat Salleh yang turut serta dalam perbincangan dalam kamar tersebut, Hakim membuat keputusam menangguhkan kes itu kerana ketidakhadiran pegawai menyiasat Inspektor Mohd Najib Mohd Esam.

"Tuan Hakim terus beri amaran, sekiranya pendakwaraya gagal melengkapkan bukti-bukti yang diminta pada perbicaraan Jun ini, Mahkamah akan gugurkan kes tersebut," jelas Aizat.

Ketiga-tiga tertuduh, Shazni Munir Mohd Ithnin, Muhammad Aizat Roslan dan Muhammad Saufi Jelani dituduh berhubung kes menconteng "bini puaka" dan "pembunuh Altantuya" yang ditujukan kepada isteri perdana menteri Rosmah Mansor.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu pada jam 4 pagi 24 Jun tahun lalu lalu di dewan kuliah utama API, beberapa jam sebelum Rosmah hadir untuk melancarkan kempen mengutip derma bagi kanak-kanak Palestin.

Siasatan dilakukan di bawah Seksyen-sekyen 427, 436 dan 447 Kanun Keseksaan.

Bagi Seksyen 427, mereka dituduh menyimbah petrol di atas permaidani yang bakal dilalui Rosmah dan menconteng di sebuah dewan akademi pengajian itu.

Manakala bagi Seksyen 436, ketiga-tiga dituduh melakukan perbuatan khianat dengan menggunakan api di tempat dan waktu yang sama.

Bagi Seksyen 447 pula, mereka dituduh melakukan pencerobohan jenayah pada tarikh dan masa yang sama.

Ketiga-tiga tertuduh diwakili oleh empat orang peguam yang diketuai oleh Mohamad Arfizi Mohd Ramli, manakala timbalan pendakwa rayanya Mohd Mukhzany Fariz Mohd Mokhtar.

Perbicaraan hari ini juga turut menggabungkan pertuduhan ketiga-tiga mereka dengan dua lagi rakan mereka, Mohd Izzuddin Hilmi dan Mohd Syahruldeen yang dituduh lebih awal.
 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger