Love Rasulullah.

Friday, November 19, 2010

Ikut 1 ceramah , 125 peluk ISLAM

DUBAI (voa-islam.com): Sebanyak 125 orang berkebangsaan Filipina, sebagian besar wanita menyatakan keislaman mereka di Dubai setelah mengikuti ceramah yang disampaikan seorang dai dari Filipina Omar Banalbar yang berbicara tentang dasar-dasar Islam, toleransinya dan akhlaknya, serta kepribadian Nabi pembawa rahmat shallallahu 'alaihi wasallam.

Peristiwa ini terjadi dalam kegiatan malam Filipina dalam Forum Ramadhan ke IX di perkemahan Thiwar yang diselenggarakan oleh Departemen Pariwisata dan Pemasaran Perdagangan di Dubai dengan tema: "Kita bertemu untuk maju".

Pihak manajemen Forum tersebut dan para hadirin sama-sama terkejut dengan masuk Islamnya 122 wanita dan 3 pria setelah mengikuti ceramah Dai Filipina Omar Banalbar yang menegaskan bahwa jumlah terbesar yang masuk Islam melalui dirinya di Filipina dalam satu malam belum pernah melebihi 99 orang, dan bahwa hari ini telah mencapai rekor baru, beliau memohon kepada Allah Azza wa Jalla supaya meneguhkan pemeluk Islam yang baru diatas kebenaran Islam.

Hal ini mulai ketika perkemahan wanita meminta Dai tersebut untuk menjelaskan kepada mereka lebih banyak tentang Islam, karena keinginan para saudari disana untuk mempelajari lebih lanjut tentang hakikat Islam, hingga ceramahnya berlangsung lebih dari dua setengah jam, padahal sebelumnya hanya dibatasi 45 menit saja, tetapi mendatangkan hasil yang baik, di mana jumlah wanita yang ingin masuk Islam mulai dari 67 orang dan kemudian meningkat setelah ceramah Sheikh Omar menjadi 84 kemudian 97 dan pada akhir malam jumlah wanita yang mengumumkan keislaman mereka mencapai 122 orang, sampai-sampai tidak seorangpun wanita yang keluar dari perkemahan wanita melainkan bersaksi bahwa tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain Allah dan bahwa Muhammad adalah hamba dan Rasul-Nya.

Dibagian perkemahan pria tidak berbeda keadaannya dari perkemahan wanita, karena pria yang telah masuk Islam pada hari-hari pertama Forum, datang bersama teman-temannya ke acara malam Filipina, untuk menyaksikan keislaman 3 pria dari mereka dalam Islam, menurut laporan surat kabar " Al-Khalij".

Datang bukan untuk memeluk Islam....lalu Allah memberinya hidayah:

Surat kabar tersebut juga mencantumkan kisah seorang muslim baru yaitu berKebangsaan Filipina yang datang didampingi oleh seorang rekan media untuk meliput keadaan di UEA pada bulan Ramadhan, padahal tidak memiliki niat untuk masuk ke dalam Islam, bahkan tidak memikirkan ini sebelumnya, tiba-tiba para hadirin terkejut setelah ceramah Sheikh Omar Banalbar orang tadi air matanya mengalir deras, dan meminta untuk menyatakan keislamannya, di mana hal itu diikuti dengan pekik takbir di seluruh forum.

Menurut Emanuel bahwa ia datang ke UEA sejak lima tahun lalu, tidak mengenal Islam sebagai agama - mungkin karena perbedaan bahasa - dan bekerja di salah satu saluran satelit, dan hari ini adalah hari kelahirannya yang hakiki setelah menghabiskan 47 tahun jauh dari Islam.

(ar/islammemo)

kredit to : voa islam.com

sekadar berkongsi.

Semua Pakat Buat Konvensyen....

BN pun akan buat Konvensyen setelah hampir 15 tahun rasanya sejak 1995. Mungkin sebelum ini mereka rasa sudah kukuh..tapi mungkin la ni BN nampak macam dah goyah sikit sebab tu buat Konvensyen. Dalam masa yang sama nak tunjuk pada PR bahawa mereka dah ready dengan persiapan.Perhimpunan Agung UMNO dah lepas. MIC /MCA pun dah lepas..Tak lama lagi NAJIB akan umum Kabinet Baru..Tun Mahathir pula buat "ramalan Politik " yang mendebarkan...Mungkin Konvensyen ini petanda PRU 13 semakin dekat.

Konvensyen BN akan datang ini , depa kata akan ada kejutan ..baca kat bawah ini..

Setiausaha Agung BN Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor ketika mengumumkan perkara itu berkata ini termasuk beberapa kemungkinan pindaan terhadap perlembagaan BN.


"Kita akan kejutkan anda pada hari itu. Beberapa perubahan akan dilakukan oleh BN. Sudah tiba masanya bagi kami bergerak ke depan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan satu mesyuarat mengenai konvensyen itu di Wisma MCA di sini.


Ketika ditanya apa yang akan menjadi kejutan itu, beliau berkata: "Macam-macam akan berlaku. Anda akan terkejut, jangan bimbang."


Tengku Adnan berkata konvensyen sehari di Dewan San Choon, Wisma MCA akan dirasmikan Perdana Menteri dan Pengerusi BN Datuk Seri Najib Tun Razak.


Bagaimanapun, beliau berkata sesi perdebatan merupakan majlis tertutup tetapi memberi jaminan bahawa media akan diberi maklumat berhubung keputusan yang diambil dalam sesi itu dari semasa ke semasa.


"Kami nak buat strategi, lihat diri kita sendiri, nak perbaiki. Kita nak memerintah negara ini demi kepentingan rakyat, jadi kita terpaksa buat tertutup, kerana kalau kita buat secara terbuka, strategi yang dibuat oleh BN akan diketahui oleh parti lawan," katanya.


Isu-isu lain yang dijangka dibincangkan termasuk mengenai 1Malaysia, ekonomi, pembangunan, pendidikan, kebajikan dan kedaulatan undang-undang.


"Tiap-tiap 13 komponen parti akan diberi peluang untuk membahaskan tajuk-tajuk yang akan dipersetujui," katanya.


Ini merupakan konvensyen BN kali kedua selepas pertama kali diadakan pada 1995.


Tengku Adnan berkata majlis makan malam pra konvensyen akan diadakan pada 27 November di kediaman Perdana Menteri di Putrajaya.-
Pada akhir konvensyen, satu piagam yang dipersetujui semua parti-parti komponen akan diserahkan kepada Perdana Menteri, katanya. BERNAMA

8 juta org M'sia Layan FaceBook.....

8 juta daripada 28,250,000 juta rakyat M'sia gila Facebook. Ini semua cabaran zaman moden. Semua ada kat hujung jari. Zaman ICT la katakan. Fikir saja nak tau pasai apa, semua ada.Macam syurga kayangan la pula . Mula daripada budak kecil hingusan sampai orang tua sudah pandai benda alah ini. Bayangkan  10 tahun lagi, benda alah apa lagi yang akan muncul..Laman web sosial, Facebook, merupakan laman web paling popular di Malaysia pada bulan Oktober dengan lebih 8 juta rakyat Malaysia menggunakannya, kata Persatuan Digital Malaysia (MDA).

MDA dalam mengukur laporan kedudukan laman web Malaysia untuk bulan lepas berkata, blog tempatan dan forum seperti Lowyat, Cari dan Fooyoh adalah antara yang paling tinggi dilawati.

"Blog dan forum mendapat perhatian pelayar online untuk tempoh yang lama, dengan purata 13:38 minit untuk satu sesi. Ini lebih panjang daripada purata tempoh yang digunakan untuk kategori lain.

"Purata mereka yang melawat laman komuniti ialah dua kali sehari. Anggota komuniti adalah yang paling popular adalah antara 15 hingga 30 tahun," katanya.

MDA berkata laman web berita merupakan kategori pertama yang menarik lebih separuh pengunjung sehari, dengan rakyat Malaysia melawat laman web berita tempatan untuk purata empat kali sehari. -

Kredit to : Mstar. 

sekadar berkongsi.
 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger