Love Rasulullah.

Monday, November 9, 2009

Mana satu pilihan Hati Dr Asri ?


Hari ini Dr Asri mantan Mufti perlis ini yang berdegar-dengar dengan hujah intelektualnya yang menghentam pelbagai pihak samada si merah , si hijau, si roket atau si bulan sabit dan sebagaianya berjumpa dengan Mursyidul Am PAS Tok Guru Nik Aziz.

Beliau terkenal dengan hujahnya yang bukan kepalang , penuh dengan fakta dan rujukan yang dimaklumi semua tetang kesahihannya..

Sewaktu beliau menjadi Mufti perlis , heboh hujah beliau berkenaan dengan isu amar makruf nahi mungkar , Puas berdebat sana sini , walaupun ramai yang membangkang , namun beliau tetap dengan hujah beliau yang rasional dan terdapat nas tersendiri.

Kini heboh beliau di tangkap alasan hanya berceramah di rumahnya sendiri tanpa tauliah . Pelik sungguh JAIS yang agak kurang profesional dalam isu ini . Mengapa tidak tanggkap Rasul Dahri , ada tauliah ke dia yang berceramah di premis sendiri. Siap hentam orang tu, orang ini , termasuk Dr asri sendiri. Rakamannya bercambah di di Yuo tube, tapi lansung tidak ambil tindakan. Maaf buka mahu menyalahkan Si Rasul Dahri.

Akhir Jais sendiri yang malu ,terpaksa menjawab persoalan ramai , dengan jawapan yang dangkal ,terikat dengan prosuder , tangkapan kami hanya beliau (asri ) ceramah tanpa tauliah. Saya cadangkan kepada Jais lepas ini pantau mahasiswa dan pensyarah di Um atau sesiapa sahaja yang berceramah tak kira di Kolej kediaman dan sebagainya. Tanya samada mereka ini mempunyai Tauliah atau tidak.

Pertuduhan mahkamah pun gagal menjatuhkan hukuman kepada Dr Asri , sebab alasan yang tidak kukuh untuk mendakawa beliau bersalah atas pertuduhan tersebut. Kenapa salahkah , seorang yang berkelayakkan akademik , pensyarah lagi tu, bekas mufti lagi tu, berceramah pun salah, bukanya ajaran sesat pun.

Kesannya media pun " zoom" pasal isu ini. Melebihi isu jenayah-jenayah yang lain. Persoalan Wahabi , Salafi dan Sunnah pun mula timbul. Ramai cerdik pandai memberi pandangan kononnya masing-masing faqih dalam fahaman masing-masing. Tetapi dalam masa yang sama tidak sedar , ianya menimbulkan perpecahan yang membarah. Jika nak bagi kefahaman secara baik, adakan satu seminar panggil semua warga malaysia, media dan sebagainya untuk bincang pasal fahaman ini , masing-masing keluarkan hujah , dan masing-masing buat penilaian . Berdiskusi dalam suasana mahabbah untuk mendapat titik pertemuan .

Lebih uniknya, PAS dan UMNO mula mendekati beliau. Masing-masing mula menambat hati sang Hujjatul Alaf 21 ini. Al maklumlah, jika siapa dapat Dr asri, mereka akan kuat. Semua orang kenal siapa Dr Asri, siapa penyokongnya dan pendokongnya. Dato Shahidan Kassim antara yang kuat membela.

Hari ini , beliau jumpa Nik Aziz , bincang apa tak pasti lah. Samada perginya ke sana atas jemputan ataupun kehendak dirinya sendiri. Namun Kenyataan beliau seolah-olah sudah susah untuk berdakwah dalam situasi dirinya sekarang. Lalu medan politik bakal mungkin menjadi pilihan. Namun yang mana satu PAS atau UMNO . Beliau kagum dengan Tuna Guru Nik Aziz atas keperibadian beliau bukan sebab PAS . Dr Asri juga banyak menetang Idea-idea dari PAS .Contohnya dalam isu Pengharaman SIS. Jadi Mana satukah pilihan hati beliau untuk memperkasakan dakwah beliau? ataupun tetap dengan jalanya & pendiriannya selama ini untuk menjadi pendakwah bukan di pentas politik...-sekadar merapu dan berkongsi.
 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger