Love Rasulullah.

Monday, July 5, 2010

AsKum abg.

Hari ini aku mendapat 1 "sms" daripada seorang adik UM, junior aku la. :), (male ok). Aku simpulkan dari maklumat dia tu bahawa sudah ada anasir mahu meracuni pemikiran mahasiswa baru di UM . Ini "SMS" nya.

"AsKum abg, sy nk habaq ni & nak tanya, buat apa kat depan gate Um pg kemarin. Klu Sy tngk ok ja, tp da slh srg kakak kat kolej sy nih, lebh krg sebaya ngan ust la kot, dia kt... apa yg jadi kat luar pg kemarin, yg smbt-smbt tu semua puak yg suka bt kcu lam kampus, pengganas, .x percaya tengok dlm FB diaorang siap da vedio pasal diaorang lwn pihak pentadbiran . Diorang ni dik, da grkn bwh tnh . Btl ka abg???!


Hmm, aku dah agk benda ni cmfirm akn jadi. Sebab tiap tahun ni la kerja diaorang. Burukan-burukan PMIUM , fitnah itu ini , doktrin itu ini dah menjadi perkara lazim setiap tahun.

Sepanjang Haluan siswa ni , UM milik HEP dan PM (pembantu mahasiswa ) . Mereka berhak buat apa sahaja yang mereka suka.

Waktu aku 1st time masuk UMKL , Kolej 8 waktu tu, memang la tak dak diaorang kutuk secara direct pada batang tubuh PMIUM. tapi depa akan doktrin melalui alunan Cheers, kemudian doktrin melalui slot bersama NC, TNC, Pegawai keselamatan dan Pegawai HEP termasuk pengetua-pengetua kolej.

"paling famous diaorang akan bagi tau, jangan join kumpulan bersifat pengganas yang suka berpolitik . Masuk Universiti tumpu pada study saja "

Salah satu cara lagi doktrinisasi diaorang pula adalah dalam Sel-sel kecil. Ataupun kelompok LDK . Haa, waktu ni diaorang masuk sikit-sikit ,kita yang dalam sedar tak sedar sebenarnya ada proses doktinisasi di situ .Mana taknya, dah letih semacam, kalau yang larut dengan suasana memang tak boleh buat apa la, terima bulat-bulat ja. Sapa yang ada Fikrah dan bijak menilai , dia akan tahu baik buruk.

Paling tak tahan dalam MHS ni adalah , ada slot-slot Pak-pak menteri akan datang. Kalau yang Pak Menteri ni , totok UMNO dia akan sentuh juga politik dan UMNO dia tu. Tapi berdegar tak bagi pelajar terlibat dengan politik .

"Paku dulang , paku serpih , kata orang depa yang lebih "

Akhir sekali , MHS ni akan dibinding dengan konsert sebagai penutup ,hhh best la kot, sebab ada nyanyi-nyayi pa semua ;)

Apapun dalam Islam ada tatacara tersediri dalam memastikan kesahihan maklumat sebelum di terima bulat.. Boleh rujuk suroh Al hujurat : 6 -EnD.

Sekadar berkongsi
tak paksa untuk mempersetujui.

Tenang dalam tekanan.


Rasa tension sikit petang tadi. Aku pilih Masjid arRahman tempat untuk tenangkan keadaan sambil layan kuliah maghrib kitab fekah malam tadi.

Selesai solat sunat ba'diah maghrib. Aku sandar kat tiang besar masjid, sementara menunggu ust mulakan kuliah. Aku teruja melihat kat seorang pemuda lingkungan 40an berbangsa asing, berjubah, muka ala-ala Dr Yusuf Alqaradawi.

Dia pun turut bersandar di tiang masjid. Dia membuka Alquran Alkarim . Aku cuba mengintai surah apa yang dia nak baca . Surah as-sajadah jadi pilihan .

Aku hanya perhatikan gelagat dia. Sebelum membaca, dia mengeluarkan biji tasbih , kemudian aku hanya dengar lafaz ta'wiz (au'zubillahiminassyatonorrojim) saja. Ayat lain semua dia baca tampa suara. Mulut dia nampak kumat-kamit, tiba-tiba tak sampai 30 saat dia sujud sekali. Dalam hati aku comfirm dia sujud Syukur ni ..tapi meleset, dia sujud sejadah sebenarnya sebab bacaanya sampai ayat yang perlu sujud.


Aku terus perhatikan dia. Dia terus baca tampa suara juga. Tapi kali ni diam pula, mulut tak bergerak, tapi mata dia terpaku pada ayat-ayat quran. lama juga dia berhenti. Kemudian dia menyelak muka surat lain pula. Gaya dia selak tu macam baca buku pula . Gaya duduk pula sambil angkat lutut ke atas (x tau nak explain istilah ape).

Kemudian kuliah Ust pun mula. Dan dia pun berhenti membaca sebagai menghormati majlis ilmu.

Apa yang menariknya, dia berjaya buat fikiran yang berserabut aku waktu tu fokus kat dia. Bagi aku, dia begitu memahami dan menghayati setiap ayat yang dia baca. Wajahnya sekejap berkerut, tenang, nampak takut, paling penting murah dengan senyuman ikhlas. Tersentuh hati aku .

Bagitu mendalam cinta dia dengan Al-quran.

Namun, aku fikir balik , sedih... masih ramai aku rasa yang pandang Al-quran sebelah mata. Bahkan tak tahu bahawa al-quran yang ada huruf Jin mata toncet ini sebenarnya wujud, dan ianya merupakan rukun iman yang wajib dipercayai dan diimani.

Sebab itu seorang ketua orientalis barat kata, selagi umat Islam berpegang dengan ini (Al-quran), kita tidak berjaya sesatkan mereka.

Wajarlah kalau umat Islam hari ini mudah diperkudakan dan diperbodohkan. Mereka sendiri tidak kembali pada Al Quran, mereka sendiri ragu dengan Al quran, sebab tu jenayah menjadi-jadi, jiwa kacau bilau, hati tak tenteram, fikiran berserabut, hidup tiada hala tuju dan fitnah bertimbun-timbun.

Aku cedok sikit kata-kata Dr Aidh Abdullah Al Qarni, dalam bukunya "Raihlah Kejayaan :Meneladani semangat jihad orang-orang Islam terdahulu ". Antara sebab timbulnya Fitnah adalah berpaling dari Al Quran. Adalah termasuk fitnah besar apabila seseorang berpaling dari ajaranNYa. Seseorang yang di timpa penyakit fitnah , di tulis olehNYA sebagai orang yang hina dan akan di siksa di akhirat kelak. (rujuk Thaha: 124).

Nabi pun pernah bersaba : Aku tinggalkan pada kamu dua perkara. Kamu tidak akan sesat jika berpegang kepada kedua-duanya . Iaitulah alquran dan sunaah.

Syukur, alhamdulillah , benarlah kunci ketenangan hati adalah kembali kepada Allah. -ENd

Sekadar berkongsi.
Tak paksa untuk mempersetujui.
 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger