Love Rasulullah.

Wednesday, June 24, 2009

Hud-Hud & Kehidupan berorganisasi.

Setiap makhluk yang Allah Ciptakan ada kelebihan dan pengajaran yang perlu kita fikirkan bersama untuk mendekat diri kepadaNYA. Tidak kira kejadian Allah itu merangkumi , manusia, alam, haiwan , dan sebagainya.

Suka di sini saya ingin bawa salah satu makhluk Allah SWT yang boleh kita sama-sama jadikan pedoman di dalam gerak kerja buat kita dan amal islami.

Berkisar tentang seekor burung Hud-Hud. Kisah ini di rakamkan Oleh Allah kepada kita dalam surah Al-Namlu ( suroh semut) ayat 20-26.

Dan dia memeriksa burung-burung lalu berkata: “Mengapa aku tidak melihat hud-hud, apakah dia termasuk yang tidak hadir. Sungguh aku benar-benar akan mengazabnya dengan azab yang keras, atau benar-benar menyembelihnya kecuali jika benar-benar dia datang kepadaku dengan alasan yang terang”. Maka tidak lama kemudian (datanglah hud-hud), lalu ia berkata: “Aku telah mengetahui sesuatu yang belum kamu ketahui; dan kubawa kepadamu dari negeri Saba suatu berita penting yang diyakini,

“Sesungguhnya aku menjumpai seorang wanita yang memerintah mereka, dan dia dianugerahi segala sesuatu serta mempunyai singgasana yang besar. Aku mendapati dia dan kaumnya menyembah matahari, selain Allah; dan syaitan telah menjadikan mereka memandang indah perbuatan-perbuatan mereka lalu menghalangi mereka dari jalan (Allah), sehingga mereka tidak dapat petunjuk, agar mereka tidak menyembah Allah Yang mengeluarkan apa yang terpendam di langit dan di bumi dan Yang mengetahui apa yang kamu sembunyikan dan apa yang kamu nyatakan. Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) kecuali Dia, Tuhan Yang mempunyai `Arsy yang besar”. (An-Naml: 20-26)


Kisah ini menggambarkan bagaimana ciri-ciri seorang ketua, anak buah, dan suasana dalam berjamaah (berorganisasi). Di permulaan penceritaan menunjukan bagaimana seorang Pemimpin atau ketua haruslah mempunyai daya sensitiviti terhadap orang bawahan . Biarpun perkara itu adalah sekecil-kecil perkara .

Sikap Nabi Sulaiman yang selalu Follow-up tampa jemu orang bawahannya setiap hari menggambarkan betapa risau dan prihatinnya baginda terhadap mereka. Sehinggalah pada satu hari baginda dapat mengesan kehilangan seekor burung Hud-hud. Baginda mencari dan menetapkan ketegasaanya terhadap akhlak Hud-hud tadi yang bertindak melanggar disiplin yang menjadi rutin seharian . Namun ketegasan Nabi ada budi bicaranya , bilamana baginda mensyaratkan hud -hud tampil memberi alasan yang kukuh tentang perbuatannya.

Pelanggaran yang di lakukan oleh Hud-hud adalah kelewatan menghadiri sesi perhimpunan bersama dengan baginda. Adakah Hud-hud ini culas dengan kerja dan arahan Nabi sulaiman. ??

jawapannya tidak..

Burung Hud-hud , ada kerja yang tersendiri. Dia sedar bahawa tanggungjawabnya adalah melakukan yang terbaik . Dia tidak hanya melakukan sesuatu setelah menerima arahan dari Nabi sahaja, tetapi menjadi peggerak yang setia terhadap tanggunjawab dan amanah yang di miliki.

Burung Hud-hud tampil lewat di hadapan Nabi berserta Alasan yang kukuh. Membawa maklumat yang berharga , hatta nabi Sulaiman sendiri lansung tidak mengetahuinya. Di sebabkan tindakan burung hud-hud ini , kesesatan akidah kaum saba' yang di ketuai oleh ratu Balqis bertuhankan Matahari , akhirnya dapat di selamatkan .

Jika kita perhalusi sikap Burung hud-hud tadi , seharusnya kita aplikasikan dalam kehidupan berorganisasi kita. Setiap orang perlu menjadi , revolusioner, responsif, berani berhujjah dengan kebenaran, berdisiplin dan bijaksana.

Bukan hanya kita menjadi Follower kepada arahan . Tetapi kita juga perlu menjadi lebih dari itu. Sekiranya kita merasakan bahawa diri kita adalah seorang yang penting dalam organisasi pasti organisasi kita akan menjadi lebih maju, ibarat " kalau tiada aku , organisasi akan mati ". Ini kerana, bila kita ada semangat seperti itu, kita akan sentiasa melakukan yang terbaik untuk organisasi kita. Kita membantu ketua kita , dalam masa yang sama kita adalah seorang yang berdisiplin dan beramal jamaie.

Seharusnya , bila kita berada dalam organisasi kita perlu menjadi golongan yang bukan hanya hebat bercakap tapi kerja lansung tak nampak, ataupun jangan juga hanya buat kerja tapi tiada idea dan pandangan . Tetapi jadilah golongan yang kritikal dengan pandangan, dan di buktikan dengan tindakan yang penuh disiplin dan istiqamah...Cuba bandingkan diri kita dengan burung Hud-Hud.??- sekadar pandangan.

0 comments:

Post a Comment

 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger