Love Rasulullah.

Tuesday, August 18, 2009

Puasa Nak Dekat Dah Woi!


Tak lama lagi kenikmatan bulan posa kita akan pakat-pakat rasa. Bulan Rejab & Syaaban akan tinggalkan kita. Sekali lagi Allah sempatkan kita untuk bertemu Ramadhan sedikit masa lagi insyaAllah.

Bila sampai saja bulan puasa, kita akan mula dapat melihat kelibat-kelibat manusia yang hatinya berbolak-balik. Mula mengerutkan dahi . Mulalah makan banyak sebelum nikmat di tarik seharian nanti. Kononnya untuk support puasa nanti.

Ada juga sekelompok manusia yang tidak sabar-sabar, untuk mengikuti rutin harian pada bulan puasa. iftar (berbuka) ramai-ramai di masjid, di kedai, di rumah.. Kemudian malamnya di sambung pula dengan Tarawikh 20 rakkat , habis kuat 8 rakkat, paling tak mampu sangat ada yang sempat 4 rakkat. Mazhab mana yang dia ambil pun tak tahu.

Yang kanak dan kaum adam ni pula, ada yang tak cukup matang ni , baru setahun jagung pula, sibuk dengan main meriam, mercun, bunga api dan macam-macam lagi. Waktu orang tengah bertarawikh merekalah kelompok-kelompok yang sibuk menambah bunyi takbir di luar masjid. Bila tiba waktu makan " Moreh" mula lah mereka ni berpusu-pusu masuk ke dalam masjid semula. Cerdik betul.

Si perempuan pula, ada dua golongan, satu golongan yang kuat membuta di siang hari, pada malamnya jadi penonton TV yang setia. Al maklumlah, bulan puasa ni banyak gambar yang menarik di tayangkan. Yang kurang iman tu , menempel 24 jam kat kaca TV tu ja. Golongan kedua pula, yang ni solehah sikit, siang mengemas, petang memasak, malam bertadarus, kemudian bertarawikh, kemudian ulang kaji pelajaran...tapi kelompok ni susah la nak jumpa sekarang ni. Indah kabar dari rupa.

Apa pun paling penting kita kena ingat bagaimana para sahabat memenuhi bulan ramadhon. Adakah sekadar menahan perut, bertadarus bertarawikh atau pendek kata , amalan ritual semata-mata. Jawapannya tentu tidak. Mereka berhempas pula berperang, berjihad memastikan Agama Allah tidak di letakan di tapak kaki orang-orang taghut pada waktu itu. Mereka ada yang membunuh dan juga terbunuh. Hayatilah peristiwa Perang Badar, Perang khandak, dan banyak lagi. Cukup kita dengan hanya berlapar perut dan pergi balik ke kulaih sahaja?? fikir-fikirkan. Selagi tahgut ada kat muka bumi, Islam takkan pernah aman kecuali pendokongnya sanggup mati Untuk Agama yang benar ini.

Walaubagaimanapun, bulan puasa adalah satu bulan. Kalau Allah sempatkan kita untuk bertemu dengan bulan ni , Alhamdulillah. Tanggungjawab kita perlu memenuhinya dengan amalan yang di fardhukan, dan di tambah dengan amalan sunat yang di tuntut. Kewajipan sebagai seorang pelajar, anak, kawan, hamba Allah perlu juga di lunaskan. Kerana setiap orang akan di pertanggungjawabkan ke atas dirinya sendiri. Selamat puasa . _sekadar pandangan.


0 comments:

Post a Comment

 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger