Love Rasulullah.

Saturday, September 26, 2009

Mereka sudah bersuara!!!

OBAMA BUKA PELUANG.

Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama dalam ucapan sulung beliau di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) hari ini, menyatakan komuniti global gagal memenuhi hasrat penduduknya dan membetulkan bahawa dunia bukan 'tanggungjawab AS sahaja'.

"Mereka yang pernah memarahi AS kerana bertindak bersendirian di dunia kini tidak boleh duduk diam dan menanti AS menyelesaikan masalah dunia ini secara sendirian," kata beliau.

LIBYA & IRAN TONJOLKAN KEBERANIAN

Muammar Gaddafi yang muncul pertama kali di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) ke-64 setelah 40 tahun menolak untuk menghadirinya, mempamerkan ketegasan dengan menyelar badan dunia itu atas apa yang disifatkannya sebagai ketidakadilan dan berat sebelah. Pemimpin Libya itu mengejutkan perhimpunan tersebut apabila menunjukkan aksi mengoyak buku piagam PBB dan kemudiannya melemparkan buku ke podium sebagai tanda protes terhadap kelemahan PBB.

Muammar Gaddafi menyelar PBB kerana gagal menghalang puluhan perang di dunia dan menuduh anggota paling berkuasa dalam badan dunia itu melayan negara lain sebagai ‘kelas kedua yang dibenci’. Dalam ucapan pertama beliau di depan Perhimpunan Agung PBB sejak 40 tahun memerintah Libya, Gaddafi banyak memperkatakan ketidaksamaan dalam Majlis Keselamatan PBB yang mana lima anggota tetapnya – AS, Rusia, China, Britain dan Perancis – memiliki kuasa veto.“Ia patut digelar ‘majlis keganasan’,” ujar beliau yang kemudian menyeru agar veto dihapuskan dan keanggotaan diperluas untuk Afrika, Amerika Latin, Arab dan negara-negara Islam.

Ahmadinejad mengkritik kapitalisme rakus Amerika Syarikat (AS), sekutu Baratnya dan Israel yang merampas tanah penduduk Palestin. Namun beliau juga menawarkan persahabatan kepada mana-mana negara yang ‘ikhlas’ berbuat demikian.

MALAYSIA DAN NEGARA YANG INGINKAN KEAMAANAN DUNIA,!! BILA LAGI MAHU BERSUARA??.-sekadar pandangan.

1 comments:

bksempoi said...

pemimpin kita asyik bertelagah, macam mana nak bersuara.

Post a Comment

 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger