Love Rasulullah.

Monday, November 16, 2009

Ingkar PLKN macam penjenayah.


Mereka yang ingkar untuk mengikuti PLKN akan di kenakan hukuman Khidmat Masyarakat. Lebih 2000 daripada 6804 pelatih yang tidak mahu menyertai program yang disusun Khas oleh kerajaan Malaysia ini.

Angka 2000 lebih pelatih yang ingkar tersebut bukan satu jumlah yang biasa, bahkan luar biasa. Mungkin itu sekadar catatan di akhbar. Mungkin lebih banyak lagi mereka yang degil untuk menyertai program ini. Persoalannya mengapa mereka ingkar? Hukuman yang diberikan , seolah -olah seperti penjenayah.

"Jika ingkar, mereka perlu menjalani hukuman khidmat masyarakat, apa yang pasti walaupun telah menjalani hukuman itu mereka tetap diwajibkan menjalani PLKN," katanya ketika dihubungi Kosmo!semalam.

Abdul Hadi bagaimanapun memberitahu, nasib baki pelatih yang ingkar belum diketahui kerana pihak polis masih menjalankan siasatan dan ia akan diputuskan selepas mendapat arahan pejabat Peguam Negara.

"Sama ada mereka akan dikenakan hukuman penjara dan denda atau menjalani hukuman khidmat masyarakat ia akan diputuskan nanti," ujarnya.


PLKN merupakan salah satu program yang dijalankan di Malaysia pada 16 Februari 2004. Idea penubuhan program ini mula dicetuskan dalam Kongres Patriotisme Negara pada 24 Oktober 2002. Pada mulanya program ini dikenali sebagai ‘Kerahan Tenaga’. Namun, setelah mendapat pandangan daripada orang ramai ‘Kerahan Tenaga’ ini telah ditukar kepada ‘Khidmat Negara’.

PLKN bukanlah satu bentuk kerahan negara ala tentera yang diamalkan oleh negara luar dan negara kita pada tahun 1952 untuk menerangi komunis. Kandungan perkhidmatan ini meliputi 30 peratus ala tentera dan 70 peratus kemasyarakat. Program ini melibatkan golongan remaja yang berumur 18 tahun atau lepasan SPM yang dipilih secara rawak. Pada tahun 2004 peserta PLKN ini telah ditempatkan di 42 kem dan 20 buah IPT di seluruh negara.

Namun, pada tahun 2005 penempatan ini telah ditukar ke semua kem tanpa melibatkan IPT. PLKN telah membawa satu matlamat yang jelas iaitu melahirkan remaja yang kental sama ada dari segi rohani mahupun jasmani. Oleh itu, tidak dapat dinafikan lagi bahawa PLKN telah banyak memberi kesan positif kepada individu, masyarakat, agama dan negara.

Sekarang sudah hampir 6 tahun perlaksanaannya . Baik dan buruk kita boleh nilai sendiri dengan meneliti laporan demi laporan yang melibatkan kematian , jenayah seksual , dan sebaginya. . Program baik seperti ini tiada salahnya untuk di laksanakan . Namun sekian lama ianya di laksanakan , kenapa masalah itu tetap berlaku.

Rasanya sudah banyka nasihat, cadangan, yang telah dikemukakan pelbagai pihak kepada kerajaan dan pihak berkenaan , namun , apa sahaja perubahan yang telah di lakukan. Pendekatanya masih lagi sama dan masalah yang sama masih berlaku .

Jadi wajarkah hukuman demi hukuman atau apa sahaja strategi kerajaan yang dilakukan untuk memaksa mereka yang ingkar untuk melibatkan diri juga, sekiranya masalah-masalah tadi tidak di selesaikan dengan sebaiknya. ?

Seolah-olah , kita tahu di dalam hutan itu banyak binatang berbisa dan ganas ,ular tedung, buaya, harimau, dan sebagainya, tapi kita tetap mahu suruh orang masuk , paksa dan terus memaksa.

Dalam masa yang sama, kehendak dan minat mereka yang di paksa perlu juga diambil kira. PLKN sepatutnya tidak perlu di wajibkan , bahkan di beri peluang untuk memilihnya samada mahu ikut atau tidak. Naluri dan minat manusia tidak boleh di paksa.

Walaubagimanpun. ianya telah di laksanakan sekian lama, cuma mungkin kelemahan adalah dari sudut pelaksanaan PLKN ini sendiri. Jika ianya mendatangkan mudharat lebih banyak daripada kemaslahatan , lebih baik gantikan dengan pendekatan lain yang lebih baik demi kelansungan generasi muda yang lahir dari sistem didikan yang lebih baik dan berkesan. -sekadar merapu & berkongsi.

0 comments:

Post a Comment

 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger