Love Rasulullah.

Saturday, January 30, 2010

Ini bukan soal menang atau Kalah , Ini soal Prinsip!


Walaupun di UM pro-M hanya mendapat 17 kerusi ,manakala bebas 3 kerusi dan Pro Aspirasi (PENGGERAK MAHASISWA) mendapat 21 kerusi bukan bermakna Pro-M tidak berpuas hati dengan pencapaian ini.

PRO-M sudah lama melalui masa-masa kalah dan juga masa-masa menang sebelum ni. Dahulu kita kuasai MPMUM kemudian kita kalah 4 tahun berturut-turut disebabkan sistem yang teruk sehingga mengenepikan aspek keadilan kepada mahasiswa.

Pro-M sudah banyak bergenang air mata dengan kekalahan sebelum ini . Tetapi PRo-M tidak pernah lemah semangat dan terus berjuang sehingga diberi kemenagan yang sebenar.

Buat apa kita menang dalam sistem yang teruk menindas mahasiswa.! tidak mengapa kalah , yang penting prinsip terus di pertahankan !

Kesal dan biadap ,saya sifatkan apabila melihat ulasan beberapa akhbar tabloid samaada elektronik mahupun media cetak kosmo dan Mstaronline.com yang melaporkan keputusan yang tidak lagi diputuskan secara sah dalam PRK kali ini serta ulasan yang berbaur hinaan terhadap tindakan mahasiswa .. Akhbar yang melaporkan kenyataan palsu dan tidak beretika tesebut hanya mahu menimbulkan persepsi baik terhadap proksi UMNO di Kampus khususnya di UM . Pro-M desak mereka tarik balik kenyataan dan minta maaf kepada mahasiswa.

PRO-M juga menyelar kenyataan Menteri Pengajian Tinggi Dato Khaled Nordin kerana sekali lagi mengeluarkan kenyataan memperlekehkan mahasiswa dengan ungkapn tidak "matang" dan "tidak boleh terima kekalahan". Kenyataan tersebut jelas menunjukan keegoan seorang pemimpin rakyat yang tidak ada prikemanusiaan terhadap penindasan yang berlaku kepada mahasiswa yang juga sebahagian di bawah tanggungjawabnya. Jika begitu, sebenarnya Dato Khaled juga tidak matang kerana mengeluarkan kenyataannya tanpa menyelami apa yang mahasiswa rasai.

Pro-M jelas dengan prinsip perjuangannya yang hanya mahu menegakkan keadilan dan menhancurkan kezaliman terhdap apa sahaja yang berlaku. Pro-M tidak BIAS pada mana-mana pihak, yang salah tetap salah , yang benar tetap benar!

Dalam Konteks PilihanrayaKampus di UM kali ini, Kita berhadapan dengan sistem E-voting yang masih baru dan diragui lagi ketelusan dan integriti yang tiada pada pengendalian dan pengurusan sistem berkenaan. Dalam masa yang sama PRK UM berhadapan dengan pentas perlawanan yang tidak adil sehingga berlaku banyak penindasan yang sangat teruk.

Atas perkara itu , Pro-M terus bingkas bangun mempertahankan kebenaran sehingga mendapat keputusan yang baik daripada NC untuk menyiasat dan tangguh segala keputusan pilihanraya yang sebelum ini telah di umumkan. Oleh yang demikian tidak ada mana-mana pihak mendakwa dirinya kalah mahupun menang, lebih lebih lagi mahu bercita-cita membentuk kabinet dalam masa terdekat ini .

Mahasiswa adalah generasi pertengahan dimana jiwa dan roh semangat juangnya tidak dapat di halang oleh mana-mana pihak. Sekali mereka bangun , apa sahaja boleh terjadi. Jadi jangan perlekehkan mahasiswa! , jangan pandang rendah pada mahasiswa,. Menang kalah bukan ukuran, tetapi mahasiswa tegas dan tetap pendirian di atas perjuangan untuk mepertahankan kebenaran dan keadilan sehingga menumbangkan segala kezaliman dan penindasan.Student Power!

0 comments:

Post a Comment

 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger