Love Rasulullah.

Tuesday, April 13, 2010

3 Gol jaringan Terbaik.

Pekena roti nan kat Ibrahim Maju s.17 lepas menang main Futsal hahaha.

Seminggu lagi aku dah start exam, Simpati bercampur kesian tengok kawan-kawan yang masih pening , tertekan , dan dah jadi tak betul kerana mahu menyiapkan paper projek. Kalau tak siap , extand la jawabnya hehe. Tambah teruk, bila ada pp diaorang kena ujian khas Contohnya, lapto kena curi ( baru je tadi kat surau APIUM), atau pendrvie dan laptop kena virus..mulalah dah jadi tak keruan. Harap2 tak de yang bunuh diri.

Simpati dan kesian juga bila, tengok kawan-kwan yang masih pulun-pulun siapkan essigment yang tertunggak. Ye la kalu tak hantar maknenye markah sikit la, so exam markah sikit, kemudian , pointer pun jatuh la. Bersungguh2 aku tengok diaorang. Kadang-kadang tu nak tolong jg, tapi tak pandai.

Paling menyeronokkan, bila ada kawan-kawan yang dan selesai semua. Tunggu nak exam je. Diaorang boleh balik kampung jumpa mak ayah dan orang tersayang. ada yang bercuti konvoi motor, layan tension selepas satu semster berhempas pulas siapkan semua benda tentang akademik.

Dan paling aku respect pada kawan-kawan aku yang walaupun berdepan dengan tugasa akademik yang masih belum dilunaskan. Mereka sibukan diri untuk melakukan kerja sampingan seperti kerja di Stesen minyak , Jadi jurujual di Mid Velly , dan ada juga yang tidak pernah kenal erti menyusun gerak kerja mentarbiyah (mendidik) generasi baru untuk terus membawa panji-panji Islam diKampus dan Malaysia.Ada yang bersengkang mata, tidur tak cukup, (tidur banyak pun ada macam aku) kepala pening, dicampur masalah pribadi dan sebagainya, tapi mereka tetap tabah dalam melakukan apa yang mereka nak capai.

Aku , tak tahu duduk dalam kategori mana, yang penting, aku enjoy hari ni sebab berjaya menjaringan 3 GOL, rembatan tercantik sewaktu bermain Futsal bersama rakan-rakan serumah dan setarbiyyah.

Rupa-rupanya, hidup ini kadang-kadang perlu luangkan masa untuk kita berhibur, walaupun sekejap. Yang penting dapat menghilangkan tekanan dan meningkatkan kembali motivasi kerja kita untuk seterusnya.

Tapi paling penting adalah sejauh mana kita memberikan makanan sebaik mungkin pada hati kita dengan tazkiah agar lebih kejap jiwa dalam menjalani kehidupan seharian. Sesungguhnya kewajipan kita lebih banyak daripada waktu yang ada. Dalam usaha nak lunaskan kewajipan tu ,sentiasa ada hambatan (halangan) , jadi kekuatan jiwa sangat penting. Bagaimana nak kuat? mudah saja , kuatkan hubungan kita dengan Pemilik hati kita .

"Ya Allah, Engkau yang sentiasa membolak balikan hati , kau tetapkanlah hati kami di atas jalan MU"


Semoga dipermudahkan urusan kita semua
Sekadar berkongsi tidak memaksa untuk mempersetujui. :)

2 comments:

Bungakopi said...

amboih, seronoknya depa menang. teringin nak main jugak. mungkin sem depan kot.

Anonymous said...

eh,rase nye ni kdai blkg rumahku ni..

Post a Comment

 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger