Love Rasulullah.

Saturday, April 17, 2010

Kereta ISLAM.

Mari kita bayangkan....
Sebuah kereta yang canggih , pelik, tak pernah orang reka dan tak mampu untuk kita fikir untuk ciptakan kereta tersebut. Ada manualnya yang tersendiri.

Pemandu kereta tersebut bukan calang-calang orang yang boleh bawa. Tetapi pemandu ini perlu mereka yang mahir dan terlatih daripada pelbagai aspek .Ini kerana, kereta ini akan bergerak mengikut jalan yang pelbagai. Berliku, berserabut, naik bukit, turun bukit, curam.....pemandu yang berani dan kuat sahaja mampu untuk bawa kereta ni.

Kemudian di tengah2 perjalanan yang berliku, si pemandu bersama dengan kereta akan berjumpa dengan macam-macam manusia. Mungkin mereka mahu menumpang atau sebaliknya. Terpulang kepada pemandu tadi, samada dia seorang yang ikhlas, jenis tak berkira, asal jumpa orang dia akan tumpangkan. Begitulah sebaliknya.

Kemana nak perginya kereta tu ?
jwpn : hanya pemandu itu sahaja yang tahu. Kalau pemandu tu baik, matlamat dia mesti baik , dan sebaliknya.

Nah, apa sebabnya tiba-tiba aku cerita bab kereta ini ?
Bukan apa, cuma aku nak suruh rakan-rakan semua renung hadis ini
" sampaikanlah daripada Aku walau satu ayat"
" Barang siapa yang mengucap kalimah "lalilahaillah" maka dia adalah seorang pendakwah "

So, tugas basic kita adalah dakwah. samada secara individu ataupun secara berkumpulan. Tak dapat tidak, kita kena pikul amanah ini. Sebab inilah Sunnah Nabi terbesar yang dilakukan oleh baginda sehingga Islam berjaya menguasai 2/3 dunia ini dahulu. Oleh yang demikian bolehkah kita memandang rendah sunnah ini ? atau masih mahu berpeluk tubuh?!

Berbalik cerita di atas, anggaplah kereta tadi sebagai ISLAM yang di dalamnya terdapat peraturan, ilmu, serta keadah2 tersendiri yang bersifat memudahkan bukan menyusahkan, dan pemandunya adalah KITA (PENDAKWAH). Jalan yang berliku itu adalah LIKU-LIKU, HAMBATAN , HALANGAN, KESUSAHAN dalam gerak kerja Dakwah & nak bawa Islam ini sehingga berjaya berada di hati setiap Manusia. Manakala manusia yang menunggu di tepi jalan, anggaplah mereka sebagai MAD"U.

Tidak dinafikan lagi, nak bawa Islam ini sudah tentu sukar dan payah. Kalau tak, masakan Nabi SAW dididik Oleh Allah dengan hebat sehingga jiwanya menjadi kental untuk membawa Amanah yang besar ini. Cuba kita renung ayat Allah dalam Suroh Al Muzammil 1-20.

Menurut tafsiran Syed Qutb Assyahid . Beliau membahagikan kepada dua bahagain. Bahagian pertama menceritakan bagaimana Allah Mahu menegur Baginda SAW agar bagun dari kerehatan yang panjang. Tidur yang banyak kerana ada kerja lebih berat untuk membawa berpegang kepada Akidah mengesakan Allah Taala. Ianya memerlukan pengorbanan tenaga, masa, fikiran, harta dsb. untuk ISLAM. Dalam Bahagian ini juga Allah menyuruh baginda menghidupkan Malam samada 1/2/, 1/3, ataupun diakhir malam menyembah Allah Taala. KErana APA? inilah bentuk tarbiyyah kepada baginda Agar hatinya cekal untuk membawa Islam. Pada ketika ini, Baginda dan para sahabat tidak pernah meninggalkan solat malam sehingga bengkak kaki2 mereka.

Kemudian dalam bahagian kedua, sehingga ayat 20, Allah Taala telah meringankan kembali ibadat malam. Dengan melakukan perkara yang mudah seperti membaca Al Quran, berzikir dan sebagainya, kerana Allah memahami kesibukan di siang hari, urusan di siang hari dsb. Namun Nabi tetap melakukan seperti mana sebelum ini. Kerana faham bahawa urusan harian ini sebagai MUSLIM HARAKI perlu kepada kekuatan jiwa yang hebat.

So kita Bagaimana?

Mungkin ramai menganggap kehidupan mereka di dunia ini hanya sebagai "Manusia yang memenuhi tuntutan Dunia" tapi ada yang tidak pernah anggap bahawa diri mereka merupakan penggalas amanah yang pernah di bawah oleh Nabi saw.
Islam itu LUAS cakupan dakwahnya. Bidang politik, akademik, pendidikan, dakwah dan kepimpinan, kebajikan, ekonomi, Jurutera, dokter, buruh, penulis, dan banyak lagi semua ini adalah ruang dakwah kita. Cuma dimana sahaja kita berada, minda kita perlu di "Set" @ di Installkan dengan Fikrah sebenar tentang ISLAM.

Jadi guru, bukan setakat jadi guru tunggu gaji masuk dan habiskan silibus, Jadi dokter bukan setakan tunggu gaji bedah orang, cucuk orang, Jadi Arkitek bukan setakat bina bangungan tinggi ,duit masuk poket kemudian berjoli-joli di PUB!, jadi Politikus bukan mengamalkan "politik wang", "politik Fitnah". Jadi pakar motivasi, pakar ekonomi, semuannya lagi bukanlah kerana nak keselesaan dunia. tapi Semuanya untuk ISLAM. Biar setiap sektor kitalah Jurutera Islam, Doktor Islam, Politik Islam, Ustaz, semuanya kita gunakan untuk sebar fahaman Islam mengikut bidang kita.

Kerana apa? kerana kita adalah Daie...Dan nak jadi macam tu bukan senang, kena ada tarbiyah diri yang kuat. agar terus diistiqamahkan dalam Islam. Contohnya seorang arkitek , dapat duit berjuta2 tapi untuk buat bagunan maksiat. Nak buat ke? contoh ...........ada banyak lagi contoh. Jika tarbiah diri tak kuat hanyutlah kita dalam perkara haram.

Contohi sahabat Nabi seperti Bilal Bin Rabah, tetap dengan Islam walaupun disiksa oleh tuannya di padang pasir, Kemudian Khabba al Arat tetap istiqamah dengan Islam walaupun badanya diguling atas bara api kemudian disiat2 kulitnya habis luruh. Ini belum lagi diceritakan mereka yang digergaji kepala, dibakar dan sebagainya. Dahsyatkan !

Kita ni apala sangat. baru diuji sikit dengan masalah pribadi, masalah duit, masalah family, masalah akademi,masalah dengan kawan, salah faham, masalah kerja, pening kepala nak kahwin , fikir tunang merajuk, , dan sebagainya dah mula kecundang. tinggal tanggungjawab ini.
Oleh yang demikian ,Mudah-mudahan dengan kefahaman kita sebagai daie penggalas amanah Allah, kita sentiasa rindukan untuk bertemu Allah. Biarlah apa sahaja ujian yang menimpa kita , kerana semuanya tarbiah dariNYA. Alangkah indahnya disaat kematian kita , kita tengah buat kerja Islam apatah lagi syahid. ? Seperti mana kata-kata kerama ini, tujuan kita samada hidup mulia atau mati syahid. :).

Semua ini ku tujukan untuk aku dan kita semua ..
Semoga Allah permudahkan urusan kita semua
Sekadar berkongsi tak paksa untuk mempersetujui.

1 comments:

Anonymous said...

yer...setuju setuju setuju...dulu ms prk berebut2 nk pgg tanggungjawab jd mt...igt betul2 nak bawak panji dan tanggungjawab....tapi rupanya semua masuk bilik tutup tingkap duk dlm bilik seolah2 takdak pgg apa2 amanat...

Post a Comment

 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger