Love Rasulullah.

Wednesday, June 30, 2010

Perbincangan Ilmiah tentang AUKU .


"Sebelum AUKU, mahasiswa ada union sendiri, ada student government yang demokratik, ada perlembagaan sendiri, ada bangunan sendiri, ada akhbar sendiri, ada bas sendiri, ada kantin sendiri... mahasiswa ada kebebasan dan ada autonomi..." -- Fahmi Reza

...................................

Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971 sekali lagi menjadi perhatian umum bila empat mahasiswa jurusan Sains Politik UKM bakal dikenakan tindakan disiplin di bawah AUKU kerana didakwa melibatkan diri dalam kempen pilihanraya kecil Hulu Selangor.

Tetapi ramai yang sudah lupa bahawa suatu ketika dahulu pada zaman '60an, zaman sebelum AUKU, mahasiswa berada di barisan hadapan perjuangan politik menuntut hak mahasiswa dan mempertahankan hak asasi rakyat.

FAHMI REZA (pengarah dokumentari 10 Tahun Sebelum Merdeka & penyelidik sejarah gerakan mahasiswa), akan menyingkap semula sejarah disebalik penggubalan AUKU pada tahun 1971 yang lahir sebagai tindakbalas kerajaan terhadap kebangkitan gerakan mahasiswa di kampus Universiti Malaya pada penghujung tahun '60an.

...................................

AUKU Public Lecture Series (1):
AUKU & SEJARAH KEBANGKITAN MAHASISWA '60AN
Tarikh: Khamis, 1 Julai 2010
Masa: 8:30 malam
Tempat: Auditorium KLSCAH, Jalan Maharajalela, KL (berdekatan Stesen Monorel Maharajalela)

MASUK PERCUMA!

...................................

Public lecture ini adalah siri pertama dari "AUKU Public Lecture Series" anjuran KLSCAH Youth, DEMA dan Malaysiakini.

0 comments:

Post a Comment

 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger