Love Rasulullah.

Saturday, November 20, 2010

Tarikh Aidil Adha & wukuf Arab Saud -M'sia. , Bukan Isu besar.?

Baru -baru ini, Ahli Parlimen Kubang Kerian , YB Solahuddin Ayub mengusulkan dalam parlimen tentang isu tarikh Aidil Adha yang berbeza dua hari dengan tarikh dan masa wukuf di Arab Saudi.

Saya bersetuju dengan kenyataan YB solahuddin Ayub, Isu ini "sangat pelik, menimbulkan banyak keraguan, kekeliruan dan masalah kepada umat Islam di negara ini".

Saya sendiri, bertengkar dalam rumah dengan kawan . Yang ambil jurusan Falak, memberi hujah mengikut kepakaran dia, yang ambil Siasah Syariyyah , cadang suruh tukar kerajaan , kos ekonomi dengan pandangan dia, dan macam. Masing-masing keliru.

Namun hari ini, walaupun agak lambat jawapan balas daripada JAKIM, mereka telah memberi respon tentang Isu ini. Dan cukuplah tidak perlu di panjang-panjangkan lagi. (baca sini , dan Sini,)

Setalah di analisa, Isu ini pada saya,tidak perlu di perbesarkan. Ianya Bergantung kepada pemimpin dalam negara.Isunya hanya berbeza cara menentukan tarikh . Ternyata setelah membaca penerangan daripada JAKIM , Malaysia masih lagi mengamalkan menthod yang tidak salah di sisi Islam. Begitu juga negara yang seangakatan denganya , Brunei, Singapura, Indonesia (MABIMS).

Tindakan YB mengusulkan dalam parlimen bagi saya juga satu tindakan yang wajar, untuk mendapatkan penerangan yang jelas tentang isu ini, daripada terus bermain dengan tanda tanya oleh rakyat M'sia di luar sana. Tetapi jika YB ada agenda Politik tertentu, terpulang kepada dia.

Sekadar Berkongsi.0 comments:

Post a Comment

 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger