Love Rasulullah.

Friday, July 24, 2009

Janji & retorik.


andai emas di atas bulan , abang sanggup dapatkan buat sayang, (MENYAMPAH)
Aiman (nama samaran) janji pada mak dan ayah akan belajar sungguh-sungguh sampai berjaya dunia akhirat,
Di sini kita berjanji, biar apapun yang jadi, ribut ,taufan, susah, senang, pahit manis, suka duka, kita tetap bersama. Ana enta/i, wa enta/i ana , nahnu ruhul fi badan. Kaulah nyawaku..(HAHA)

Janji itu sangat manis dan berBUNGA-BUNGA. Ada manusia yang sanggup bergadaikan nyawa demi janji. Ada yang menjadi hipokrit dengan janji. Ada juga yang tewas dengan janji kerana desakan luar dan dalam yang menggugat nafsu ammarah yang membuak-buak untuk kesenangan diri.

Dalam pertunangan, ramai pasangan mengikat janji setia sebelum di ijabkabulkan. Dalam tempoh perjanjian ini , ada juga yang setia dengan syariatnya, dalam masa yang sama juga ada yang setia pada janji tapi syariat di belakangkan. Dan lebih malangnya bila janji tinggal janji , zina sebelum di luluskan ada juga yang berlaku. Semuanya angkara janji yang tinggal janji.

Dengan mak ayah, kita dah banyak buat janji untuk belajar pandai-pandai . Tapi tu dekat depan dia, pijak semut tak mati. Bila belakang , Hanya Allah saja yang tau. Ada yang belajar untuk exam, ada yang belajar untuk ilmu, ada yang belajar untuk kejar dunia, ada juga belajar untuk kejar akhirat. Paling baik dan afdhal , tentulah belajar ilmu untuk dapat dunia yang sementara dan akhirat yang kekal abadi.

Namun janji tinggal janji, bila kita salah gunakan janji yang di metrai dengan mereka. Lebih malang lagi bila ilmu tidak di pungut secara serius, dalam masa yang sama, pembelaan terhadap agama Allah lansung tiada. Yang di kejar tak dapat yang di kendong becicirian. Matlamat kita dua saja, hidup mulia atau mati syahid. adakah kita geli geleman dengan istilah ini.???

Sesama sahabat jugai kita buat janji. Sehidup semati, susah senang kita bersama, suka duka kita rasai dan macam-macam lagi. Tak banyak mereka yang benar-benar setia dengan janji . Janji tinggal janji, macam curah air kat daun keladi. Hari ini berkobar-kobar janji macam -macam, bila datang ujian yang pelbagai , ada yang dah goyah, sahabat sendiri buat macam bodoh. Dulu lain sekarang lain. Masing-masing sibuk kejar kerja DAN impian masing-masing."Biar yang lain pening kepala, aku dengan matlamat aku. Kau punya keja lantak kau. Kubur asing-asing. So fikir sendiri la". Pernahkah dengar macam ni . Memang sakit hati..tapi Hassan banna kata, berlapang dada dalam bersahabat. selesai masalah.

Janji apa lagi??

Dengan Allah Macam mana ?? sudahKAH kita buat?. Kalimah syahadah adalah janji kita yang pasti denganNYA. Seluruh hidup kita kembali kepada Allah. Tapi, Allah meletakan syarat..Dalam kita memegang janji kita, Iman kita akan di uji. Pernahkah kita di uji. Adakah keletihan dan ketensionan kita dalam urusan harian, merupakan Ujian ?? adakah kegagalan demi kegagalan , kesediahan demi kesedihan, titisan air mata kepenatan dan rintihan hati yang risau adalah unjinNYA juga. ?? atau keJayaan demi kejayaan tanda kita ini sudah kotakan janji kita KepadaNYA dengan Baik ??

Cukup untuk kita hanyati tausiyyah dari Allah tentang ujian kepada Hamba-hambanya. Harta, jiwa, ketakutan dan bnyka lagi aspek yang Allah akan uji kita. Sebabnya dua, samada dia Sayang kita, atau inzar kepada kita. Cuma kita kena selalu berbaik sangka dengan Allah.

Janji dengan Allah adalah paling berat. Jika kita ingkari janji, jatuh kafir kita. Mahukah kita menjadi golongan -golonga yang suka mungkir janji. Perjanjian dengan Allah adalah SOAL akidah. Soal ketuhanan hanya dua tempat samada neraka mahupun syurga.

Sesungguhnya, di kalangan mukmin dan mukminat mereka berjanji dengan Allah untuk agama ini. Ada yang telah syahid dan ada yang sedang menungugu , mereka sekali kali tidak mengubah janji mereka. Janji dengan sesama manusia boleh kita pusing-pusing, tapi janji dengan Allah tidak boleh di buat-buat. Yakinlah Pada Allah , bulatkan tekad, kita tolong Allah , Allah akan tolong kita. Cuma tinggal sekarang , adakah kita benar-benar yakin dengan janji INI?? ketika kita di lahirkan kita menangis dan yang lain ketawa melihat kita, biarlah waktu kita mati, wajah kita kegembiraan dan yang lain sedih atas pemergian kita. -sekadar pandangan.

1 comments:

AnaMusafir87 said...

janji. em..
may Allah always guide us..
kalo lupe.. peringatkan la.
nice topic.. a reminder for all..

Post a Comment

 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger