Love Rasulullah.

Thursday, March 18, 2010

Baik pula kali ni . , kerajaan tolak cadangan SPR.

Isunya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) cadang untuk mengadakan sistem pendaftaran pengundi secara automatik bagi rakyat Malaysia yang mencapai umur 21 tahun.
TAPI..KErajaan Tolak .,menurut Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz (kiri), keputusan itu dicapai kerana rakayt tidak seharusnya dipaksa untuk keluar mengundi.

Katanya, kerajaan akan meneruskan dasar-dasar yang sedia ada dan tidak akan memaksa rakyat melakukan perkara di luar kerelaan mereka

"Dalam pilihan raya, tak boleh paksa orang. Kita mengamalkan 'freedom of association, freedom of expression and freedom to make decision'. Kita anggap jika mereka tak mahu daftar, itu salah satu pilihan mereka untuk tidak mahu ambil bahagian," katanya


Baik pula kali ini ..

Kadang aku terfikir juga, adakah tindakan ini sama seperti cara meraka melaksanakan sistem e-voting di kampus dalam PRK yang lalu.

Kemudian kenapa hanya target kepada pengundi muda yang berumur 21 tahun sahaja.

hmmm, mungkin mereka sudah boleh membaca trend pengundi muda , selepas ujian mereka menggunakan e-voting di kampus...

Dalam perkara ni, Alasan SPR nak buat sangat mudah ja, iaitu jimat kos, kurang birokrasi dan jimat masa. Sebiji macam alasan TNC HEPA UM bagi tahu bila kami tanya kenapa nak buat E-voting..cuma satu tambahan dia, iaitu arahan KPT. haha.

Lepas tu, mudah pula kerjaan malaysia tak bagi buat...haha

Kalau sebelum ini, apa sahaja SPR cadang nak buat, semua kerajaan sokong..tapi kali ini , cadangan yang comfirm dapat memenangkan BN ,tapi di tolak..oleh kerajaan BN hmmmmm.


0 comments:

Post a Comment

 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger