Love Rasulullah.

Saturday, March 20, 2010

2009/10 satu perkongsian..

Sesi 09/10, aku mendapat amanah besar untuk mengendalikan Siasah & perhubungan Luar Persatuan Mahasiswa Islam (PMIUM) , manakala di nasional , aku melibatkan diri dalam Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) sekaligus mengetuai Pro-Mahasiswa Nasional merangkap Pengerusi Pro-Mahasiswa Universiti Malaya.

Gila apa aku ceritakan semua taklifan ini dalam entri kali ini untuk tatapan peminat blog yang salalu menjengah teratak orang kampung yang datang dari jauh ni, termasuklah SB2...Jelasnya bukan untuk mempromosikan diri, atau membangga diri, kerana aku sedar, dan Lagu XPDC pun ada menyebut "ukurlah baju di badan sendiri "..Sesungguhnya banyak kelemahan dan kekurangan yang aku selalu buat....betul kan...?

Cumanya aku nak kongsi pengalaman apa yang dinamakan tarbiyyah yang sebenar setelah kita menyakini kuliah dan pemahaman dalam konteks sunnah dalam berjuang yang sebenarnya.. Suka atau tak, aku nak korang tahu apa yang aku rasa sepanjang sesi ini setelah melihat keadaan gerakan yang sedang terjadi.

Detik bermula, apabila kepimpinan negara bertukar kepada Dato Najib Abd Razak. Jelas kerakusannya lebih bahaya daripada mahafirun Tun Mahathir Muhammad. Permulaannya bulan februari 09, di Masjid Ubudiyyah Kuala Kangsar , Perak. Setelah berlaku insiden penafian kuasa MB yang telah dirampas secara ZALIM oleh kerajaan BN pada ketika itu sehinnga YB NIZAR disqualified.!

Saya pada ketika itu bersama Pengerusi SMM Sdr Syazni Munir turun untuk menyatakan sokongan padu mahasiswa terhadap penindasan yang berlaku, namun esok harinya, Pengerusi SMM terus diburu polis. Mereka menuduh mahasiswa adalah dalang menyebabkan perhimpunan tersebut berlaku.

3 bulan selang sekitar Jun 09 , jenayah politik melampau konspirasi Rosmah Mansor Isteri PM kita telah menjatuhkan hukuman melampau terhadap 5 wira mahasiswa dalam isu rekaan menconteng dinding dan dakwaan membakar ketika mana sebelum berlansungnya program yang akan dirasmikan olehnya pada ketika itu.2 Mahasiswa terlebih dahulu ditahan lalu disumbat ke dalam lokap tidak ikut prosedur, mereka dibelasah selama 2 minggu tanpa dimaklumkan apa-apa kepada kedua-dua orang tua mereka. Seterusnya konspirasi kes ini lengkap bila mana, 3 orang lagi berjaya ditangkap termasuk sdr Pengerusi SMM sekali lagi.

Ketika mereka disoal siasat, tidak ada lansung soalan berkisar tentang Isu conteng dinding, Namun, mereka mahu mencungkil maklumat tentang Gerakan Mahasiswa di Malaysia. Kenapa dan Bagaimana mahasiswa masih wujud gelombang perlawanan. hmmmm.

Seterusnya, Julai 09 ,gerakan mahasiswa diterusksan lagi dengan demontrasi membela nasib umat Islam Selatan Thai. Mahasiswa bergerak dari Masjid Tabung Haji selepas solat Jumaat menuju ke kedutaan Thailand untuk serahan memorandum. Perarakan aman sambil membawa simbolik patung mayat yang dikafankan akhirnya dihalang polis, dan berlaku pergelutan antara mahasiswa dan polis.

Akhirnya 7 mahasiswa ditahan , 4 dibebaskan , manakla 3 laki
dihumbankan ke dalam lokap kerana berlaku ketidakpuasan hati Polis terhadap mereka. Siapa 3 orang tu, ? Sudah tentu saya, Kecik, dan Le So Yong ..apa pun best banyak boleh belajar dalam lokap. Tarbiyah PMI dah banyak ajar :). Time ni jg Muslimat UM berani lawan polis sampai terkoyak lengan baju.."thumsb up" la pada diaorang.

Seterusnya, pertengahan bulan Julai 09. mahasiswa meneruskan aksi melalui penyertaan beramai-ramai dalam demontrasi PPSMI. Tiada apa yang berlaku, mungkin isunya biasa. Namun mahasiswa tetap berada di hadapan, ketika itu PKPIM mendahului di hadapan diikuti kebersamaan dengan front-front yang lain.

Aksi diteruskan lagi, menerusi Demontrasi ISA .1 ogos 09. Isunya sangat kontroversi. Polis pun sangat agresif, manakala media BN/UMNO terus ligat mensensasikan berita dengan memberikan momokan buruk terhadap demontrasi tersebut. Mahasiswa tidak melepaskan peluang untuk turun beramai-ramai , hampir 1000 orang mahasiswa turun dan akhirnya 15 orang mahasiswa ditahan buat kali ke 3 dalam siri-siri penangkapan mahasiswa .

Kesan daripada itu, gerakan mahasiswa kembali melakukan penyusunan semula selepas melihat banyak sangat cacamerba dalam menjalankan aktiviti kemahasiswaan. Maka terhasilah satu kesepakatan untuk bergerak seiringan di bawah SMM dengan idea gagasan besar untuk "mentrasformasikan Malaysia" dengan menekankan beberapa aspek domain terpenting dalam negara. Gagasan ini ,bakal memberikan check and balance kepada kepimpinan dalam negara, serta melahirkan kepimpinan yang bersifat negarawan sejati dalam mendaulatkan keadilan dan kebenaran itu sendiri.

to continue.....Demokrasi, autonomi kampus.

1 comments:

Anonymous said...

hmm.. baguih betul... satu hal yg ingin dipesan buat sahabat2 sekalian dan diri sendiri.. bilamana kita berjuang.. banyak ujian yang akan datang... sampai satu saat kita akan rasa lemah sangat.. ya betul.. bila berada di alam kampus, kita kuat sebab sahabat2 ada di sisi turut sama berjuang.. tapi bila da keluar kampus,majoritinya lemah.. sebab orang kata kalau kita berjuang atas dasar semanagt semata, semangat tu akan hilang bila2 masa, time keseorangan baru terasa kembara tu sangat payah... sendirian..xde kawan..pudarlah semangat.. tapi bila kita berjuang kerana Allah.. semangat tu takkan pudar walau diuji dengan apa sekalipun kerana kita maklum bahawa ganjaran syurga allah itu mengatasi segalanya..cuma yang kita harapkan mudahan Redho Allah sentiasa mengiringi di setiap langkah kita..allahuakbar..

Post a Comment

 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger