Love Rasulullah.

Tuesday, June 1, 2010

Air buah Seberang Takir

3 hari berjaulah ke pantai timur bersama teman-teman REAL seangkatan berkungjung ke Walimah Zul & Ummu . Pasangan yang "sesuai" dan "sepadan". Hanya doa aku kirimkan agar kekal hingga anak cucu serta menjadi qudwah kepada mereka yang masih dalam "penantian" yang "pasti" dan "tidak pasti". :)

gambar kat rumah pengantin perempuan

Malam terkahir mahu pulang ke Ke Kuala Lumpur , sempat lagi aku dan kawan yang lain singgah di kedai Air Buah Kuala Terengganu , dekat Seberang Takir. Gerainya simple sahaja. Peniaganya juga begitu. Tapi , pelangganya bukan main lagi, siap ada bus lagi datang singgah semata-mata nak minum air buah. Ntah apa yang special aku pun tak pasti .

Kami berlima waktu tu.

Abe oder abe..minum ape? tanya waiter kat situ ..

aku tanya , ape ade abe ?

air buah, koppok, sattey, pilih abe..dia tawarkan pada kami.

Ok, bagi air buah special tapi gelas sederhana , dengan koppok 2 pinggang, ok abe ?

Settle ..balas waiter tu


hmm, ni perbualan la, nak tulis loghat terengganu dok pandai kawe,..Pertama kali aku nak order air buah ni , abang tu tak paham bahasa yang aku guna. Maklumlah datang dari Kuala Lumpur, mesti la cakap KL ..Bila tukar loghat Terengganu tapi celup la, alhamdulillah dia terus paham.

Mungkin ini yang menariknya kat kedai ini , air buahnya sedap. Ada 3 versi , gelas besar ( macam balang ikan) , gelas sederhana, dan gelas kecil. Aku amik kecil ja..tak larat nak habiskan yang besar..perut aku kcik ja. :)

Pointnya yang aku nak kongsi bukan air buah tu ..tapi seni dalam berdakwah.. Silap aku berbahasa KL pula dengan orang Terengganu pertembungan loghat yang sangat berbeza. Mahu tidaknya dia lambat pick up apa yg aku mahu.

Di sini sangat penting untuk kita dalam memahami sasaran dalam berdakwah. Supaya setiap tindakan mahupun agenda yang kita buat dapat di fahaminya dan di terima dengan baik .

Kadang-kadang kita selalu mahu orang lain ikut cara kita . Tapi kita lupa yang orang lain pun ada kehendak dan egonya sendiri. Mudah cerita aku rasa kita telah pun pelajari dalam kelas pengajian apa itu "dakwah fardhiyyah" . Umumnya mengetahui perkara ini dan tak perlu untuk aku ulas panjang. Kita perlu praktikalnya sekarang.

Kita perlu menjadi fleksibel dan ber"step" untuk memikat hati sasaran agar mereka dapat terima apa yang kita bawa. Tapi bukanlah sehingga sampai terpaksa menggadaikan prinsip. Proses memikat sasaran ini bukan sehari dua, makan masa juga. Kuncinya adalah kesabaran.

Ketika Nabi berdakwah ke Thaif, hebat ujian yang Nabi dapat. Di baling dengan batu dan sebagainya. Namun kesabaran Nabi mendahului amarah untuk meminta Allah menghukum mereka.

Sewaktu Sultan Muhamad Al-Fateh berjaya membuka Kota Konstantinopel , beliau tidak terus melaksanakan dasar Islam atau menghapuskan terus apa yang menjadi kebiasaan masyarakat pada ketika itu . Namun dakwah Islam pada ketika itu meraikan dan melakukan perubahan peringkat demi peringkat sehingga Islam itu di terima setelah berkuasa sebagai pelindung yang sebenar kepada seluruh umat manusia.

Di Turki dasar pemerintahanya yang sekular dan budaya yang penuh liberal, Erbakan sewaktu di lantik menjadi Perdana Menteri setelah berjaya memenangi pilihanraya 1995 dimana parti Refah yang diwakilinya memperolehi undi popular dan berjaya menguasai 21.3 % atau 158 daripada 550 kerusi yang di pertandingkan. Beliau tidak terburu-buru melaksanakan dasar Islam , dan masih pada ketika itu mengadakan hhubungan Diplomatik dengan ISRAEL. Lihat sekarang TUrki bagaimana?? Bahkan kesedaran Islam semakin tinggi di kalangan Masyarakat. Bahkan di era baru ini , muncul panglima Turki, Tayyib Erdorgan yang lantang mempertahankan prinsip keadilan Islam itu sendiri.

Mungkin contoh itu sangat tinggi merangkumi aspek pemerintahan & kekuasaan. Namun semua ini adalah bermula dari sekecil-kecil tindakan dakwah Islam yang ditonjolkan. Memegang dan memiliki kekuasaan memerlukan "rijal" yang lengkap peribadinya sebagai pemimpin yang cekap dalam memimpin , strategi siastun dakwah dan sebaginya.

Assyahid Imam Haasan Al Banna , memulakan dengan meletakan Islam dalam dirinya ,kemudian berjalan merantau mencari "rijal" untuk mengetuk pintu hati mereka agar menjadi cerminan Islam ,lalu lahirlah penganti beliau , seperti Umar Tilmisani, Syed Qutb , dan ramai lagi. Semua ini bermula daripada dakwah secara individu yang beliau lakukan sehinggalah berkembangnya pengaruh pemikiran yang dijelmakan dalam lembaga Ikhwanul Muslimin lantas memberi kesan positif ke atas masyarakat dan menggerukan regim yang zalim.

Sekarang di Kampus, kita punya ramai sasaran dari pelbagai jenis.kelompok mahasiswa . Namun bagaimana strategi kita dalam menawan mereka yang bermasalah seperti bercouple, merokok, tidak menutup aurat, berhibur secara belebihan, meninggalkan solat dan sebagainya ??

Bagaimana kita menarik hati golongan yang bukan Islam, Lelaki lembut dan sebagainya agar menerima kelembutan Dakwah Islam yang menjadi core bisnes kerja buat kita ? Sudahkan kita memecahkan "jurang" yang menjadi batu penghalang mereka menerima kita ? Ataupun kita masih "terperangkap" dengan politic oriented sehingga memberikan persepsi buruk kepada imej Islam itu sendiri?..

Apa yang penting perubahan perlu dilakukan . .

Aku ingin berkongsi kata kata-kata Prof Ridhuan dalam analisisnya tentang Islam dan proses politik dalam peradaban Malaysia

" Apabila berkuasa , golongan yang mendokong perjuangan Islam mengambil Sikap realistik dan boleh disandarkan kepercayaan apabila mendapat kuasa "

-End-


Sekadar berkongsi
Tak paksa untuk mempersetujui :).

0 comments:

Post a Comment

 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger