Love Rasulullah.

Monday, June 7, 2010

Piala Dunia semakin dirasai.


Tinggal lagi 4 hari bunyi wisel pertama akan ditiup pada jumaat ini bersempena dengan hari sayyidul ayyam. Ini menandakan secara rasminya perlawanan terhebat dunia yang di adakan 4 tahun sekali bakal bermula.

Gelombang piala dunia nampak semakin dirasai kini khususnya buat anak muda yang meminati sangat bola sepak ini . Juga tidak ketinggalan bagi mereka yang berpura-pura minat sebab suasana menyebabakan mereka terpaksa menjadi begitu. Kalau tidak nanti dikatakan katak bawah tempurung pula . :)

Pastinya iklan di kaca TV semakin hangat mengiklankan kemeriahan piala dunia ini . Tidak ketingalan juga di laman sosial seperti facebook, twitter, frienster dan sebagainya pasti turut meriah dengan perkembangan perlawanan ini . Ringtone di telefon bimbit pasti akan berdering lagi kehangatan bola sepak piala dunia. Kereta-kereta di jalanan mungkin penuh di hiasi dengan pelekat-pelekat tentang world cup ini .

Pada musim ini juga akan kelihatan wajah-wajah taksub menyokong pasukan masing.-masing. Jika di rumah si abang akan bertaruh dengan si adik untuk melihat siapa pasukan yang menang. Manakala kedai-kedai mamak mahupun melayu pasti akan mula mencari keuntungan lebih ketika ini dengan meluaskan lagi tapak kedainya dengan memasang LCD besar untuk mengadakan tayangan khas bola sepak ini semata-mata untuk menarik pelanggan. Ketika ini juga ramai team-team anak muda semakin giant melepak sambil menonton dengan wajah ketaksuban pasukan masing. Paling teruk, ada yang bergaduh kerana bola ..nauzubillah.

Di Universiti, mahupun di sekolah pastikan akan menjadi bualan hangat tentang perkara ini . Cikgu atau pensyarah mengajar di depan mereka sibuk berborak tentang bola sepak. Walaupun ketika ini tengah bercuti bagi pengajian masing-masing, yakin dan percaya buka sahaja sesi pengajian mesti modal ini menjadi topik perbualan utama.

Sesetengah Ahli-ahli politik , wakil-wakil rakyat juga pada ketika ini semakin sibuk dalam merangka program yang boleh menarik minat golongan muda . Contohnya pengajuran pertandingan bola sepak, liga futsal dan sebagainya pasti akan menjadi agenda mereka khusus untuk meningkat populariti mereka yang kononya rajin bekerja dan turun bersama masyarakat.

Dan Media massa seperti Buliten Utama, Tv 1, Radio, akhbar berita harian, utusan, kosmo, metro pasti akan laris dan menjadi penumpuna utama untuk mengetahui perkembangan semasa. Mereka yang taksub pasti akan mengambil keratan gambar aksi-aksi menarik sepanjang piala dunia untuk di jadikan koleksi ataupun di tampal di dinding bilik sebagai "kerja sampingan."

Walaubagaimanapun Ini semua andaian aku dalam menggambarkan suasana piala dunia. Cuma sedikit membimbangakan, mungkinkah keadaan sebegini akan menyebabkan rakyat tidak kira daripada peringakat mana sekalipun akan lupa akan peranan masing-masing.

Lupa peranan sebagai hamba Allah..Tengok bola sampai lewat malam, alik-alik ibadat wajib mahupun sunat entah ke mana. Subuh gajah mungkin akan berkekalan ?

Lupa peranan sebagai rakyat yang prihatin tentang perkembangan semasa. Isu judi, kekejaman Israel terhadap misi kemanusian dan rakyat palestin, dan banyak lagi isu -isu yang memerlukan partisipasi dan tindakan yang agresif dari rakyat dalam memastikan kejutan ke-3 dalam kancah politik sosial tanah air sekarang ini.


Mungkin ya, mungkin tidak, tapi ini semua cuma andian dan kebimbangan aku..Yang penting, aku di kampung , menyaksikan perlawanan bola sepak 4 tahun sekali akan menjadi agenda utama :)...England Is The Best! -END.


Sekadar berkongsi
Tidak paksa untuk mempersetujui.

0 comments:

Post a Comment

 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger