Love Rasulullah.

Sunday, December 13, 2009

Gebang Sembang Temberang (GST)Cukai barangan & perkhidmatan (GST) akta baru yang akan di perkenalkan oleh kerajaan. Ianya dilaksanakan bagi mengantikan sistem cukai jualan & perkhidmatan yang sedia ada.

PM kata, GST ini tidak akan dilakukan secara tergesa-gesa, tetapi secara "berhati-hati" .

PM kata negara lain sudah lama melaksanakan GST ini. Cuma Malaysia sahaja yang ketinggalan zaman.

Pakatan Rakyat (PR) membantah akta baru ini dan mendakwa ianya memeras ugut wang rakyat sehingga menubuhkan pasukan Khas untuk memantau..fikir-fikir balik lebih kurang British masuk kampung Pasir Salak pula.

PR juga beranggapan inisiatif kerajaan melaksanakan GST ini kerana negara sudah kehabisan wang.

Pelik juga dakwaan PR. Jika benar ternyata sah-sah Najib sengaja mahu permainkan rakyat. Najib kata GST ini tidak akan berlaku inflasi. "Kadar" yang akan diputuskan tidak akan membebankan golongan miskin & kurang uapaya.


Menurut sumber tentang GST ini, Sebanyak 4% akan dikenakan ke atas setiap barangan yang dibeli oleh pengguna. Ini bermakna harga barang akan meningkat ..mana la rakyat nak "cekau" duit. Jadi Kos sara hidup pun akan meningkat.

Jika benar dakwaan PR negara kehabisan Duit, ke mana menghilangnya?

Adakah kerana PRK kecil??Rasuah sana Sini ?? Projek banyak tangguh?? pembaziran beli kapal itu & ini ? ataupun usaha menjayakan 1 Malaysia itu?

Selain itu adakah keengganan kerajaan malaysia dalam isu Royalti minyak kelantan juga di sebabkan mereka kekurangan duit.?

Walaubagaimanapun Kerajaan perlu telus dalam menjaga kebajikan rakyat.

GST ini juga jika dilihat salah satu strategi politik BN/UMNO yang mahu menyibukkan dan melarikan fokus PR dalam menangani isu-isu yang lebih utama yang korup berlaku pada negara. . Banyak isu utama yang belum selesai. Tindakan cepat PR tubuhkan pasukan Khas dalam isu GST ini adalah bijak.

Namun , strategi politik ini , mengakibatkan rakyat menunggu apa nasib mereka. jangan GST ini hanya sekadar Gebang, Sembang, & Temberang.0 comments:

Post a Comment

 

Tujuanku Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger